OBELEŽEN ROĐENDAN DRUGA LENJINA

144. godišnjica od rođenja Vladimira Iljiča Uljanova Lenjina obeležena je tradicionalnom akademijom u organizaciji Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ), 22. aprila u sali Novi svet, u sedištu NKPJ u Beogradu.Kao i svake godine NKPJ nastavlja tradiciju odavanja počasti velikanu našeg pokreta i klasiku naučnog socijalizma, pritom ističući glavne društveno-političke aktuelnosti. Svakako je jedna od glavnih aktuelnosti na međunarodnom planu složena situacija u delu domovine Lenjina, Ukrajini, republici koja je zahvaljujući sovjetskoj vlasti i revoluciji na čijem je čelu bio Lenjin doživela u svojoj istoriji najveću nacionalnu, socijalnu i ekonomsku emancipaciju. Sramna su zlodela povampirenih banderovskih fašista i njihovih sponzora iz EU koji su otpočinjanje puča na Euromajdanu obeležili simbolično demoliranjem na stotine spomenika i drugih znamenja Lenjina, udarajući tako upravo na vrednosti nacionalnog, socijalnog i ekonomskog dostojanstva naroda Ukrajine.

U govorima koji su održani na Svečanoj akademiji bilo je najviše reči upravo o ovoj temi, što je bio simboličan gest slanja poruke solidarnosti i isticanja vrednosti koje nikakava povampirena fašistička bagra neće poništiti. Govore su održali najpre Izvršni sekretar drug Aleksandar Banjanac, koji je sve okupljene prigodnim referatom podsetio na život i delo druga Lenjina, potom Prvi sekretar SKOJ-a drug Aleksandar Đenić, koji se posebno fokusirao na omladinske teme i skorašnje akcije SKOJ-a, i na kraju je reč uzeo Generalni sekretar NKPJ drug Batrić Mijović koji je istakao da delo Lenjina i ideje kojima je on darivao čitavo progresivno čovečanstvo ni za jotu nisu izgubili na svojoj aktuelnosti i značaju, posebno danas, u krizi kapitalizma i varvarskim atacima na svest radnog naroda rehabilitovanjem fašizma i istorijskim revizionizmom koji je opšti trend poglavito u duboko unsrećenoj Evropi.

Skup je okončan u pozitivnom i borbenom duhu s planovima za sledeće aktivnosti naše Partije i omladine, od kojih je svakako najkrupnija još jedna tradicionalna manifestacija – obeležavanje 1. maja, Međunarodnog praznika rada i proleterskog internacionalizma.