SLAVLJENJE I REHABILITACIJA KVISLINGA NEPRIHVATLJIVA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije osuđuje skup podrške izdajnicima Jugoslavije i muslimanskog naroda i slugama fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu koji je u Novom Pazaru organizovao muftija Muamer Zukorlić sa svojim pristalicama a podržala Stranka demokratske akcije Sandžaka.Organizovanje skupa na kome se žali sudbina izdajnika i zločinca Aćif efendije Hadžiahmetovića i njegove fašističke milicije predstavlja uvredu za sve antifašiste u Srbiji, među njima i onih muslimanske nacionalnosti. Aćif efendije Hadžiahmetović je bio fašistički sluga, upravnik grada Novog Pazara za vreme okupacije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu. Za svoje kvislinške usluge od strane Trećeg Rajha je nagrađen dobijanjem odlikovanja. Hadžiahmetović ne samo da je izdao Jugoslaviju služeći sa svojim pristalicama verno naci-fašističkom okupatoru već je izdao i svoj sopstveni muslimanski narod. Hadžiahmetović se naime zalagao za albanizaciju muslimanskog življa u Sandžaku zarad integracije te oblasti u fašističku marionetsku tvorevinu “Veliku Albaniju” u čijem stvaranju je učestvovao. Hadžiahmetović je ratni zločinac odgovoran za ubijanje i progon Srba, Jevreja i antifašista, među kojima je bilo mnoštvo Muslimana, sa prostora Sandžaka.

Vernim služenjem naci-fašističkom okupatoru Aćif efendija Hadžiahmetović se svrstao rame uz rame sa izdajnicima Jugoslavije i srpskog naroda Milanom Nedićem, Dimitrijem Ljotićem i Dragoljubom Dražom Mihailović. Svi oni su kao i Hadžiahmetović imali istog gazdu, najvećeg zločinca u istoriji čovečanstva Adolfa Hitlera. Stoga je tvrdnja da je Hadžiahmetović “štitio Muslimane od četnika” najobičnija laž koja ne odgovara istorijskim činjenicama. Ne samo da je imao istog naci-fašističkog gospodara kao i Draža Mihailović, već su Hadžiahmetovićeve jedinice zajedno sa nedićevcima i četnicima (kako onima iz Srbije tako i onima iz Crne Gore) zajedno napadali partizane. Primera radi, nedićevci, četnici i sledbenici Hadžiahmetovića su združeno i koordinirano 1942. godine napali slobodnu teritoriju koje su partizanske jedinice formirale sa centrom u Novoj Varoši. Prema tome, tvrdnja da su “partizani i četnici zajednički delovali” protiv muslimanskog življa u Sandžaku predstavlja još jednu laž današnjih Hadžiahmetovićevih pristalica jer istorijski dokazi pokazuju da je upravo “Aćif efendija” zajedno sa Dražom Mihailovićem ratovao protiv partizana u čijim redovima je bio veliki broj Muslimana poput narodnog heroja Rifata Burdževića, slavnog komesara Treće proleterske sandžačke udarne brigade koji je junački poginuo 1942. godine. Mučki su ga ubili Hadžiahmetovićeva braća po izdaji i slugeranstvu, četnici. Najeći broj Muslimana u Sandžaku je bio anti-fašistički orijentisan i učestvovao je u borbi protiv okupatora u jedinoj istinskoj oslobodilačkoj vojsci, parizanskoj. Hadžiahmetović i njegove pristalice su bili manjina. Zbog svoje izdaje i zločina Hadžiahmetović i njegovi sledbenici koji su okrvavili ruke suđeni su i streljani javno 21.januara 1945. godine. Drska je laž da j Hadžiahmetović streljan bez suđenja. Njega je na smrt osudio narodni sud zbog ubistva više od 7.000 ljudi.

Kao što uvek stoji u prvim redovima osude rehabilitacije srpskih kvislinga Draže Mihailovića, Milana Nedića i Dimitrija Ljotića, NKPJ se isto tako protivi rehabilitaciji kvislinga iz redova svih jugoslovenskih naroda pa tako i Hadžiahmetovića. Stoga NKPJ ponavlja svoj zahtev da se iz Novog Pazara ukloni spomen ploča Aćif efendiji Hadžiahmetović, koja je postavljena 2012. Godine.

Stop rehabilitaciji fašističkih slugu i kvislinga!

Živelo srpsko-muslimansko bratstvo!

Živelo bratstvo jugoslovenskih naroda!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

06.septembar 2014. godine