AKTIVISTI NKPJ I SKOJ SU OBELEŽILI 70 GODINA OD OSLOBOĐENJA LAZAREVCA I LAJKOVCA

Aktivisti NKPJ i SKOJ su učestovali u obeležavanju 19. Septembra, dana oslobođenja Lazarevca, kao i dan kasnije na centralnoj manifestaciji povodom oslobođenja Lajkovca.Dan oslobođenja Lazarevca je organizovan od strane SUBNOR-a Lazarevac, a u obraćanjima predstavnika SUBNOR-a Lazarevca i GO SUBNOR-a Beograd istaknut je sramni odnos lokalnih vlasti prema žrtvi koju je naš narod podneo u slamanju naci-fašističkog okupatora, a u prilog toj konstataciji ide činjenica da se niko od strane predstavnika vlasti u Lazarevcu nije udostojio da oda pomen palim žrtvama za slobodu. Takođe, na ovom skupu je presednik GO SUBNOR-a Beograd, pukovnik Bora Ercegovac, odao priznanje aktivistima SKOJ-a na istinskom doprinosu širenja antifašističkih i slobodarskih tradicija i istakao da je posebno važnu ulogu SKOJ imao u organizovanju protesta protiv rehabilitacije Draže Mihajlovića, zatim organizovanja protesta ispred RTS-a povodom serije „Ravna Gora”, kao i na organizovanju Drugog antifašističkog kampa koji je naša omladinska organizacija uspešno realizovala sa GO SUBNOR-om Beograda.

Sledećeg dana, naši aktivisti su učestovali u obeležavanju dana oslobođenja Lajkovca koji je organizovan od strane udruženja „Jugoslovena”. Na ovoj manifestaciji prisutnim građanima u Skupštini opštine Lajkovc se obratio Prvi sekretar SKOJ-a i član sekretarijata NKPJ, drug Aleksandar Đenić, koji se pored čestitanja dana oslobođenja Lajkovca koju je uputio građanima i pominjanja značaja NOB-a i NOR-a u slamanju fašizma, osvrnuo i na aktuelnosti, prvenstveno na poplave koje su zahvatile stanovnike Lajkovca. On je istakao da se NKPJ i SKOJ nisu samo na rečima solidarisale sa ugroženim ljudima u polavama, već i delima, napomenuvši da su brojne sestrinske organizacije NKPJ poslale humanitarnu pomoć, a da je svakako najmasovnija bila pomoć od strane prokomunističkog Grčkog sindikata PAME koji je poslao šleper pomoći bratskoj ugroženoj radničkoj klasi u Srbiji. Drug Đenić je podsetio i na sramni karakter proimperijalističkog buržosakog režima koji je dva dana držao kamion sa humanitarnom pomoći na granici, jer nijedna špeditorska kompanija nije želela da prihvati šleper iz razloga što ne može da izvuče profit od robe koja se odnosi na humanitarnu pomoć. Tim činom, prema rečima druga Đenića, sadašnja vlast pokazuje koliko je njoj zaista stalo do naroda. Pored druga Đenića, prisutnima se obratio i drug Milun Janković ispred okružnog komiteta NKPJ za Lajkovac i istakao je da pokušaj rehabilitacije domaćih izdajnika i revizija istorije ne smeju proći, a da će naša partija uvek stajati čvrsto na liniji antifašizma.

Proslavu u Lajkovcu pored obraćanja govornika je obeležilo i obilazak značajnih spomenika iz Narodnooslobodilačkog rata na kojima su se polagali venci, kao i prisustvo pripadnika Prve proleterske brigade i antifašističkih organizacija iz Zagreba. Skup je završen borbeno, uz partizanske pesme i borbeni poklič SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU!

Sekretarijat NKPJ,

20.09.2014