STOP NOVIM MALTRETIRANJIMA KOMUNALNE POLICIJE

NKPJ i SKOJ najoštrije osuđuju nova iživljavanja komunalne policije nad građanima Srbije.Uprkos protestima i brojnim apelima usmerenim ka ukidanju komunalne policije, i ukidanju lopovskog Bus Plus sistema, komunalci bivaju sve bahatiji, a Bus Plus i njegovi kontrolori i dalje nesmetano funkcionišu. Svedoci smo, nažalost, brutalnih napada komunalne policije na „opasne prestupnike” - putnike koji se voze bez karte, koju uglavnom, ne mogu da priušte. Uznemirujući snimici na internetu pokazuju brojna maltretrianja, napade, tuče, pa čak i davljenja. No, buržoaska država ne posmatra ovo skrštenih ruku. Naprotiv, ona je promenila Zakon o komunalnoj policiji, dajući im pravo da se bahate do krajnjih granica. Jedna od stavki koje donosi novi Zakon o komunalnoj policiji, govori kako je komunalcima dozvoljeno da koriste sredstva prinude onda kada je to „apsolutno nužno”. Praksa pokazuje da su putnici bez karte, zapravo, opasni razbojnici na kojima je „apsolutno nužno” upotrebiti silu, i kazniti ih za remećenje mira koje su izazvali nemajući pare za preskupe Bus Plus karte. Jasno je da je ova neprecizna forumulacija zakona zeleno svetlo za sve strašnija iživljavanja. Pod pomenutim sredstva prinude zakon podrazumeva korišćenje lisica, službenih palica i fizičke sile. Sramno je na ovaj način kažnjavati narod koji pare za kartu nema, sramno je zastrašivati građane, ali buržoaziji su sram i stid nepoznanice.

Zanimljivo je da se čak i protivustavni zakon o komunalnoj policiji poštuje samo selektivno. Podsetimo da je plan o zapošljanju hiljadu novih komunalaca i dalje aktuelan. Međutim, Zakon o komunalnoj policiji dozvoljava jednog komunalnog policajca na pet hiljada građana. Jednostavnom računicom dolazimo da podatka da je Beogradu potrebno i dozvoljeno oko dvesta pedeset komunalaca. Njih trenutno ima trista, a nakon zapošljavanja novih hiljadu, na pet hiljada građana bi dolazilo pet komualnih policajaca. Vidimo kako buržoaske vlasti, umesto da se prilagode zakonu, zakon i ionako sramotni i antinarodni Ustav prilagođavaju sebi. Sramno deluju nedavne izjave gradonačelnika Beograda, Siniše Malog, koji je ponovio svoju izjavu koju je dao još pre nekoliko meseci kada je pozivao na „preispitivanje odgovornisti“ komunalne policije. Tu izjavu je ovog puta dopunio obećanjem o pooštravanju uslova konkursa, kvalitetnijoj obuci, zahtevnija, kao o boljim procenama profila ličosti komunalaca. Suštinski problem nije u karakteru ličnosti komunalaca, već u karakteru zadataka koje izvršavaju i kojima se bave. NKPJ i SKOJ ne odustaju od zahteva koji izražavamo parolom: Stop nasilju nad građanima – Raspustite komunalnu policiju odmah!

Komunalni policajci Ustav krše i kada podatke koji su dobili od građana, dostavljaju „Apeksu“, koji je zadužen za pljačku, odnosno naplatu i kontrolu karata Naime, komunalna policija nema ovlašćenje da podatke dostavlja privatnim firmama, već isključivo državnim organima. Jasno je da je uloga komunalne policije da štiti interes privatnih firmi i krupnog kapitala.

Pitanje koje je postavljeno, a ostalo bez odgovora tiče se finansiranja komunalaca. U trenutku kada se iz javnog sektora otpušta šesnaest hiljada ljudi, kada se plate i penzije drastično smanjuju, a sve to pod izgovorom da novca nema, teško je opravdati zapošljavanja komunalaca i objasniti kako se „kresanje troškova” ne odnosi na njih.

Još jedno pitanje bez odgovora tiče se samih kontrolora i njihovih nadležnosti. Kako je regulisan njihov odnos prema putnicima? Zašto je dozvoljeno nadmeno ponašanje, nepokazivanje legitimacija, maltretiranje žena, uzimanje dokumenata putnicima, „zaplenjivanje” karata, kočenje aparata kako putnici ne bi mogli da očitaju karte, fizičko nastranje na putnke? Ako nije dozvoljeno, ko je nadležan za kontrolisanje i kažnjavanje? Da li je to posao komunalne garde Siniše Malog?

NKPJ i SKOJ zahtevaju momentalno raspuštanje komunalne policije. Zahtevamo zabranu bahaćenja kontolora. NKPJ zahteva da se sprovodi zakon koji zabranjuje da se lični podaci građana daju privatnim kompanijama! NKPJ zahteva da komunalni policajci koji su fizički zlostavljali građane, kao i oni koji su upućivali verbalne pretnje i pretnje preko društvenih mreža, budu procesuirani!

Sekretarijat NKPJ,

06. 04. 2015.