SRAMAN POTEZ FAŠISTIČKOG REŽIMA U KIJEVU

Nova komunistička partija Jugoslavija oštro protestvuje protiv sramne odluke Vrhovne Rade Ukrajine koja je usvojila zakon koji izjednačava „komunizam i nacizam“.Uz to, isticanje simbolike vezane za socijalizam-komunizam i SSSR, kao i bilo kakve aktivnosti komunista u Ukrajini se takođe zabranjuju. Ovime je potez Rade i jasan znak buržoaske ofanzive koja je našla način da uz pomć svojih pijuna u parlamentu učini sve da pokuša da slomi otpor masa radnog naroda Ukrajine na čijem čelu stoje komunisti. Pored činjenice da izjednačavanje socijalizma sa nacizmom izražava istorijsku neistinu, od ove odluke o zabrani isticanja simbola su izuzeti (zakonom je to jasno definisano) simboli ukrajinskih kolaboracionista, ili ukrajinskih fašista. Perfidno je terminom „nacizam“ zaobiđena kompletna fašistička ideologija i simbolika u Ukrajini, oličena u prvom redu u banderovskim banditima, slugama okupatora i neprijateljima naroda, a s obzirom da ista ima neraskidive veze s naci-fašizmom, odluka o stavljanju nacizma van zakona je ništavna i sasvim nebitna. Jasno je da je ona uperena isključivo protiv komunista i socijalizma, a da je „nacizam“ u zakonu samo izgovor, koji se u praksi ovime zapravo dodatno osnažuje i podržava.

Zakon je usvojen 09. aprila, okruglo mesec dana pre no što će 09. maja čitavo progresivno čovečanstvo obeležiti važan jubilej, 70 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Zabranom komunističkih simbola Vrhovna Rada pokušava da minimalizuje značaj jubileja i usprotivi se odavanju pošte braniocima i herojima domovine koji su se odupirali naci-fašističkom okupatoru u sastavu Crvene armije i partizanskih jedinica s crvenim petokrama na čelu. Podsećamo da je glavni simbol pobede bila crvena zastava sa petokrakom, srpom i čekićem, koja se zavijorila na Rajhstagu u Berlinu i faktički označila kraj rata i slom naci-fašizma. Isticanje te zastave vlasti u Kijevu pokušavaju da stave van zakona iz više nego očiglednih razloga koji ih dovode u neraskidivu vezu s fašistima, zbog čega je, između ostalog, više nego opravdano vlasti u Kijevu zvati fašističkom huntom, i odakle jasno proističu namere vezane za donošenje ovog zakona, kao i suština antikomunističkog i profašističkog karaktera zakona.

U prilog odluci Vrhovne Rade došla je ocena Petra Porošenka, nelegitimnog predsednika Ukrajine, da su „Staljin i Hitler podjednako odgovorni za izbijanje Drugog svetskog rata“. Ovakva sramna izjava vređa žrtve i potomke žrtava nacističke agresije i okupacije Ukrajine u Drugom svetskom ratu kojih je bilo više miliona. Ovakva sramna izjava vređa i milione drugih žrtava naci-fašizma u Drugom svetskom ratu i svojom relativizacijom istorijskih fakata, falsifikovanjem i stavljanjem u podoban dnevno-politički kontekst, ide u prilog povampirenju fašizma, najpre u Ukrajini, a potom i u mnogim drugim krajevima Evrope i šire. Ovakva sramna izjava ruga se heroizmu miliona Ukrajinaca koji su se grčevito branili i na kraju odbranili i slomili kičmu nacističkom agresoru.

Istorija se ne može nanovo napisati, ona se može samo falsifikovati. U tom procesu falsifikacije nepobitnih istorijskih činjenica, nelegitimni predsednik Ukrajine ima punu podršku svojih mentora sa Zapada. Kako samo neiskreno i bledo izgleda tobožnji antifašizam koji Evropska Unija ili SAD baštine kao jednu od svojih tekovina i vrednosti kada nijedan evropski ili američki lider ne reaguje osudom povodom ovako sramnih izjava Porošenka.

Nova komunistička partija Jugoslavije izražava punu solidarnost s Ukrajinskim komunistima, izražava večnu zahvalnost ukrajinskim herojima koji su u sastavu Crvene armije oslobađali i našu zemlju u Drugom sevetskom ratu, a podsećamo da su to bili mahom borci Drugog i Trećeg ukrajinskog fronta. Znamo da ovakvi zakoni koje donosi antinarodna vlast u Kijevu ni na koji način ne odražavaju ni interese ni ubeđenja ogromne većine naroda u Ukrajini. Čak i prema statistikama, koje korišćenjem „stručnih“ marketinških multinacionalnih agencija fašistička hunta u Kijevu sprovodi, pozitivan odnos prema socijalističkoj epohi i nasleđu u Ukrajini ne opada, dok bedna podrška banderovcima i pozitivan odnos prema njima uprkos svim energičnim nastojanjima fašističke hunte, potomcima bandrovaca i zapadnih imperijalista ne prelazi ni 5%.

Nova komunistička partija Jugoslavije želi narodu Ukrajine potpunu pobedu u sukobu s fašizmom i falsifikovanjem istorije.

Biće Ukrajina opet socijalistička i slobodna!

Fašizam neće proći!

Sekretarijat NKPJ,

10. 04. 2015