REAKCIONARNA ZATUCANOST OPASNOST PO ZDRAVLJE DECE

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) izričito se protivi nenaučnoj kampanji koju intenzivno vode reakcinarne organizacije, poput klerikalno-desničarskih “Dveri”, protiv obavezne vakcinacije dece.Reakcionari iz “Dveri” i drugi protivnici obavezne vakcinacije dece u svojoj besmislenoj propagandi ne navode nijedan racionalan i naučno potkrepljen razlog zbog čega je vakcinacija najmlađih sugrađana štetna, sem što horski izvikuju demagoške parole o “neprikosnovenom pravu roditelja da odlučuju o dobrobiti svoje dece”. Istina je da niko ne voli svoju decu kao roditelji, te upravo zbog toga oni imaju pravo i obavezu da brinu o zdravlju svojih potomaka, i to je razlog da svaki odgovoran i progresivan roditelj podrži sva dostignuća moderne medicine koja mogu na adekvatan način da zaštite zdravlje njegovog deteta. Ne postoji nijedno “sveto pravo” roditelja koje sme da ugrozi zdravlje dece. Kada je reč o zdravlju svake osobe, ničije “pravo” nije jače od prava te osobe na život, koje se ako je to potrebno, štiti učinkovitim medicinskim rešenjima, poput vakcinacije.

Potpuno je jasno da se desničarski reakcionari u Srbiji protive obaveznoj vakcinaciji zbog svojih retrogradnih ideoloških predrasuda koje se zasnivaju na verskoj zatucanosti, konzervativizmu, praznoverju i sitnoburžoaskoj i malograđanskoj paranoji. Desničarski reakcionari svoje uporište pronalaze u lumpen-proleterskim i religiozno zatupljenim slojevima, na čiji nenaučni pogled po pitanju moderne medicine, je uticao pad nivoa i komercijalizacija obrazovanja u Srbiji koji je nastupio nakon kontrarevolucionarnog puča od 5.oktobra 2000. godine.

NKPJ u potpunosti podržava dostignuća savremene medicine koja na adekvatan način štite zdravlje ljudi pa tako i najmlađih i ukazuje da su ona najrazvijenija u socijalističkim zemljama poput Kube i drugih. U tom smislu, NKPJ podržava i obaveznu vakcinaciju dece kada je to jedini način da se na efikasan i delotvoran način zaštiti njihovo zdravlje. U eri u kojoj postoje ekstremne razlike u razvijenosti i bogatstvu zemalja u svetu zbog protivurečnosti kapitalističkog eksploatatorskog sistema koji je isključivi krivac za klimatske promene i zagađenje životne sredine, sve je veći broj ekstemno opasnih zaraznih bolesti a postojeći virusi doživljavaju svoju mutaciju, dostignuća savremene medicine, među njima i obavezna vakcinacija, su jedini način kako bi se zaštitilo čovečanstvo, naročito najmlađi naraštaji kojima pripada budućnost. NKPJ se izričito protivi vakinaciji, između ostalog i vakcinaciji dece, kada ona može da izazove kontra-efekat odnosno da ugrozi zdravlje vakcionisane osobe putem alergijske ili bilo kakve druge reakcije koja ugrožava vitalne funkcije i dovodi u životnu opasnost. U tim slučajevima je nužno primenjivati druge adekvatne metode iz prakse i teorije medicinske nauke. NKPJ se izričito protivi gramzivosti farmaceutske industrije u rukama buržoazije koja želi da komercijalizuje medicinska naučna dostignuća i u prvi plan stavlja profit a ne opšte dobro odnosno medicinsku zaštitu za sve. Zbog toga NKPJ ističe da odmah treba ukinuti i zabraniti rad svim privatnim farmaceutskim kompanijama i medicinskim ustanovama u Srbiji, kako domaćim tako i stranim. Sa druge strane država mora da ulaže mnogo više u razvoj medicine i medicinskih ustanova i da ukine sve vrste participacije ili bilo kakvog plaćanja za lečenje.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

14. april 2015. godine