BURŽOASKA VLAST ODGOVORNA ZA OTIMANJE AVALA FILMA

Nova komunistička partija Jugoslavije se najoštrije protivi privatizaciji Avala filma, jedne od najznačajnijih institucija naše kulture i giganta filmske industrije.Prodaju Avala filma fantomskoj firmi Filmvej d.o.o., iza koje se ne zna ko stoji, za cenu od 8 miliona evra smatramo brutalnom otimačinom i pljačkom. Naime, Avala film poseduje preko 37 hektara atraktivnog zemljišta, ali što je i važnije, i pravo filmsko blago od preko 600 filmova, među kojima ima i ne mali broj vrhunskih ostvarenja jugoslovenske kinematorgrafije, pobednika festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji, za koje korišćenje autorskih prava novi vlasnici dobijaju u potpunosti.

Slučaj privatizacije Avala filma se ne razlikuje od slučaja bilo kog drugog preduzeća, kombinata, zadruge ili fabrike koja je privatizacijom od opšteg, društvenog, državnog ili zadružnog vlasništva oteta i prešla u privatno vlasništvo, osim po tome što se ovde radi i o opštem kulturnom dobru, simbolu naše kinematorgrafije, trajnoj vrednosti kulturnog identiteta naroda. Ni ta činjenica nije uspela da spase od privatizacije Avala film.

Svaka privatizacija je pljačka, a buržoaska vlast je glavni saučesnik u tom postupku. Tako i u ovoj situaciji, glavnog krivca za otimanje Avala filma treba tražiti u redovima buržoaske vlasti i redovima resornog ministarstva. Banalno zvuče prepucavanja aktuelnog ministra kulture Ivana Tasovca s upravom Jugoslovenske kinoteke koja navodno nije blagovremeno delovala i filmove iz fonda Avala filma proglasila opštim kulturnim dobrom i time ih zaštitila od privatizacije. Avala film je u stečaju od 2011. godine, a Tasovac je ministar od 2013. On lično i njegovo ministarstvo snose odgvornost za to što dve godine nisu mogli da završe proces za koji optužuju Jugoslovensku kinoteku, koja je inače institucija u njihvoj nadležnosti. Iza ove farsične predstave za medije i javnost stoji činjenica da su odgovorni u kulturi kao i uopšte u buržoaskoj vlasti svesno gradili situaciju u kojoj je gigant domaće filmske industrije došao u situaciju da najpre proglasi stečaj, a da onda bude privatizovan od strane fantomske firme, koja nema nikakve veze s delatnošću u kulturi ili filmskoj industriji. Sasvim je izvesno da se iza firme Filmvej d.o.o. kriju mutne radnje, to je firma koja je osnovana krajem marta ove godine, s početnim kapitalom od 60.000 dinara i bez ikakvog predstavništva ili zaposlenih. Svakoj iole odgovornoj vlasti i institucijama ne samo da bi ovakva situacija morala biti sumnjiva, već bi izričito morala da se ogradi od bilo kakvog partnerstva po bilo kom osnovu s takvom firmom.

Međutim, kako u kapitalizmu vlast nije narodna i ne služi interesima naroda već kapitala, tako i ovakava situacija ne može ni najmanje da čudi. Jedino rešenje za Avala film kao i druge filmske kuće koje su već razgrabljene i uništene procesom pljačkaške privatizacije može biti samo poništavanje privatizacije, njeno proglašenje nelegalnim činom, ponovna nacionalizacija i predavanje na upravljanje filmskih kuća filmskim radnicima, umetnicima i osoblju koje će na stručan i savestan način raspolagati kulturnim blagom i baviti se produkcijom novih ostvarenja. U svakom drugom slučaju na gubitku su i kulutura i društvo i ekonomija, i filmski radnici i umetnici, i studenti dramskih umetnosti kao budući filmski radnici i stvaraoci, razume se i domaća publika, a jedini dobitnik je buržoaski kriminalac koji se krije iza firme Filmej d.o.o. i njegovi saučesnici iz redova buržoaske vlasti.

Oduprimo se privatizaciji, oduprimo se otimačini i obogaljenju kulture!

Sekretarijat NKPJ,

24. 04. 2105.