ODMAH UKINUTI ODLUKU O SMANJENU PENZIJA I PLATA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) u potpunosti podržava protest koji je u Beogradu organizovalo Udruženje sindikata penzionera Srbije na kome je zatraženo da se odmah ukine odluka o smanjenju penzija za 10 odsto.Smanjenje penzija i plata većih od 25.000 dinara je grozomoran čin i jedna od najstravičnijih antinarodnih mera pro-imperijalističkog buržoaskog režima u Srbiji. Tom odlukom je dovedena u pitanje egzistencija oko 700 hiljada najstarijih građana u našoj zemlji. Pored toga što je nehumana ona je i neustavna jer se oduzima od usta ljudima koji su radili ceo svoj život, zaslužili penzije u kojima umesto da uživaju sada moraju da vode brigu da li će im mizerna primanja biti dovoljna da prežive.

Koliko je Vučićev buržoaski režim bezdušan najbolje pokazuje podatak da su penzije smanjene u istom periodu u kome su skočile cene lekova, grejanje i osnovnih životnih namirnica. Veliki broj penzionera za lekove izdvaja i do 10.000 dinara a čak 60 odsto penzionera od svojih primanja izdržava porodice. Odluka o smanjenju penzija direktno je oštetila oko 40 odsto penzionera u Srbiji. Ostalima su penzije već toliko male da buržoaski režim nije smeo više da ih smanjuje plašeći se reakcije penzionera na sledećin izborima. Treba dodati i to da u Srbiji živi oko 300 hiljada penzionera samaca od kojih njih 30 odsto izdržava decu ili unuke.

Svi navedeni statistički podaci jasno ukazuju da je Vučićev režim bezdušno i nepravedno teret ekonomske krize koju je stvorila buržoazija prebacio na pleća penzionera i radnika. Plate i penzije su smanjene na zahtev buržoaskih lihvarskih međunarodnih organizacija kojima je cilj da Srbiju večito drže u kreditnoj zaduženosti i stranih i domaćih kapitalista željnih da u uslovima krize i dalje izvlače basnoslovne profite eksploatacijom tuđeg rada.

NKPJ izričito zahteva da se odmah ukine odluka o smanjenju plata i penzija za 10 odsto, antinarodni i antiradnički Zakon o radu, spreči privatizacija više od 500 preduzeća i otpuštanje više hiljada radnika. Jedini način da obespravljeni ostvare svoj cilj je da ne vode izolovane borbe kojima umanjuju oštricu svog bunta već da u ujedinjenom frontu radnika, seljaka, studenata, omladine, penzionera i poštene inteligencije dignu svoj glas protiv antinarodnih mera Vučićevog buržoaskog režima. Tako ujedinjen, radni narod može izvojevati pobedu nad snagama domaćeg i stranog eksploatatorskog kapitala.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

30. april 2015. godine