SVI NA PRVOMAJSKE DEMONSTRACIJE

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) pozivaju sve svoje članove, simpatizere, radničku klasu i omladinu da u petak 1.maja 2015.godine, dođu na centralnu manifestaciju obeležavanja Dana međunarodne solidarnosti radničke klase u Beogradu na Trg Dimitrija Tucovića (Slavija) u 9 i 30 sati.

Prvomajski proglas NKPJ i SKOJ-a

Drugarice i drugovi,

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) svim radnim ljudima i omladini čestitaju borbeni praznik, 1.maj – Međunarodni dan solidarnosti radničke klase!

Ovaj 1. maj radni narod Srbije obeležava u uslovima u kojima je donesen antinarodni i antiradnički Zakon o radu koji je dodatno umanjio i onako mala prava proletarijata koja mu se kontinuirano i konstantno ukidaju nakon imperijalističkog razbijanja socijalističke Jugoslavije. Vučićev buržoaski pro-imperijalistički režim je nastavio sa sprovođenjem „mera štednje“ koje za cilj imaju prebacivanje tereta kapitalističke krize na pleća radničke klase, kako bi se stranim i domaćim tajkunima i dalje omogućili basnoslovni profiti koje stiču eksploatacijom tuđeg rada. Jedna od najgrozomornijih antinarodnih mera je smanjivanje plata i penzija na zahtev buržoaskih lihvarskih međunarodnih finansijskih organizacija kojima je cilj da Srbiju večito drže u kreditnoj zaduženosti. Železara Smederevo, koju je svojom krvlju i znojem stvorila radnička klasa poklonjena je na „upravljanje“ stranim tajkunima, a u suštini reč je o privatizaciji na mala vrata te čeličane, čime će biti na gubitku država, zaposleni i građani Srbije. Sa kompanijom iz azijske despotije Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisan je ugovor o izgradnji „Beograda na vodi“, čime glavni grad Srbije ostaje bez važne industrijske zone, vredne kulturne baštine, stanari bez svog kraja koji će postati buržujski kvart u kome će se gnezditi belosvetski i domaći tajkuni. Umesto da podržava i jača domaću poljoprivredu Vučićeva buržoaska vlada je potpisala sporazum sa nemačkim kapitalistom Klemensom Tenisom koji planira da na 20 farmi u Srbiji proizvodi svinjsko meso. Vlada Srbije, umesto da pokrene zadružnu proizvodnju i tako uposli seljake među kojima je sve više bezemljaša planira da izmeni postojeća zakonska rešenja kako bi državnu zemlju mogla da da u zakup nemačkom buržuju Tenisu. Tako će Tenis na srpskoj zemlji na „svojim“ farmama eksploatisati seoski proletarijat i izvlačiti profit iz naše države. Sprovodi se privatizacija 512 preduzeća koje je stvarala radnička klasa Jugoslavije a Vlada planira da ih proda u bescenje domaćem i stranom kapitalu ili otera u stečaj i rasporoda vrednu imovinu.

Glasnogovornik reakcionarnih stavova buržoaske lihvarske organizacije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, takozvani Fiskalni savet, koji iz svog džepa plaćaju radni ljudi predlaže još, po narod, pogubnije „mere štednje“ u interesu krupnog kapitala i preporučuje nova zaduživanja ( zbog čega je tu instituciju potrebno ukinuti i time, između ostalog, obezbediti i uštede u budžetu, jer bi rashodi bli smanjeni za enormne nadoknade njenih članova, „papagaja „ MMF-a) . Premijer Vučić pak najavljuje da ne odustaje od svog tačerističkog antinarodnog retrogradnog kursa pa poručuje da uskoro sledi i privatizacija profitabilnih državnih preduzeća kao što su Telekom Srbije, Elektroprivreda Srbije, Aerodrom „Nikola Tesla“ i drugih. Srbija je u ovom trenutku država sa najmanjim ličnim dohodcima u Evropi, sa najmanjim porezima na dobit za strane eksploatatorske investitore, sa ogromnom armijom od milion nezaposlenih i najvišim kamatskih stopama koje je buržoaski režim odobrio lihvarskim stranim bankama.

Sa ovogodišnjih borbenih uličnih obeležavanja 1. maja, radni narod Srbije mora da pošalje jasne poruke buržoaskom pro-imperijalističkom režimu Aleksandra Vučića. Ne u imperijalističku tamnicu naroda Evropsku uniju koja ima zadatak da bogate učini još bogatijim a siromašne još siromašnijim. Odmah ukinuti antinarodni i antiradnički Zakon o radu! Odmah ukinuti sramnu i retrogradnu odluku o smanjenju plata i penzija za 10 odsto! Ne privatizaciji velikih javnih sistema u Srbiji, poput Telekoma, EPS-a, Aerodroma Nikola Tesla, Dunav Osiguranja i drugih. Ne privatizaciji ili stečaju za 512 preduzeća koja je stvarala radnička klasa! Ne novim otpuštanjima u javnom ili privatnom sektoru! Samo u ujedinjenom frontu, obespravljeni u Srbiji, radnici, seljaci, studenti, omladina, penzioneri i poštena inteligencija mogu da se izbore sa antinarodnom politikom buržoaske vlade i međunarodnog krupnog kapitala koji dolazi da odnese a ne da donese.

Živeo 1. maj, Dan međunarodne solidarnosti radničke klase!

Momentalno ukidanje odluke o smanjenju plata i penzija!

Momentalno ukidanje antinarodnog Zakona o radu!

Ne u tamnicu naroda Evropsku uniju!

Nema nama izlaska iz mraka dok ne zasja zvezda petokraka!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

30. april 2014. godine