POSKUPLJENJE STRUJE NOVI UDAR NA RADNI NAROD

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije osuđuje odluku buržoaske pro-imperijalističke Vlade Srbije da poveća cenu struje za domaćinstva za 12 odsto od 01. avgusta.Ta bezočna odluka predstavlja još jedan udar na ionako nizak standard života i egzistenciju radnih ljudi Srbije. Povećati cenu struje u uslovima grozomornih “mera štednje”, smišljenih kako bi se na grbači radničke klase obezbedile što povoljnije profitne stope krupnom kapitalu za vreme svetske ekonomske krize koju je stvorila buržaozija a danak plaća samo radni narod, predstavlja čist bezobrazluk. Povećati cenu struju u uslovima kada građani Srbije imaju najniže plate u regionu, kada su penzije i plate smanjene u iznosu od 10 odsto i kad se najavljuju nova otpuštanja zaposlenih u državnij upravi i preduzećima u restrukturiranju koja su predviđena za stečaj, takođe predstavlja čist bezobrazluk.

Opravdanje za poskupljenje, koje glasi da građani Srbije imaju najjeftiniju struju u Evropi je takođe potpuno neprihvatljivo i besmisleno jer su primanja građana Srbije najmizernija u odnosu na sve zemlje bivše Jugoslavije, sem Makedonije. Takođe, potpuno besmisleno i neprihvatljivo je i objašnjenje kako je struja u okruženju skuplja nego u Srbiji bez isticanja činjenice da je u svakoj od tih zemalja plata veća nego u Srbiji. Razlog koji se konstantno navodi kao argument za poskupljenje električne energije je da ona u Srbiji nije “realna” te da to Elektroprivredi Srbije onemogućava normalno funkcionisanje. Činjenica je da je u prošlogodišnjim poplavama EPS-u naneta ogromna materijalna šteta i uništena brojna oprema.Činjenica je i da je zarada EPS-a veoma mala i da je ona uglavnom nedovoljna za pokrivanje troškova proizvodnje, održavanja sistema i nabavke električne energije. Međutim, razlozi za to leže i u činjenici da je EPS prinuđen da prodaje struju privatnim posrednicima koji je kasnije preprodaju tom preduzeću po nerealno visokim cenama. Takođe, problem je i u tome što EPS ne može da naplati struju od preduzeća-gubitaša koja su upropastili kadrovi buržoaskog režoma ili privatizacija koja je za cilj imala pljačku opštenarodne imovine a ne nastavak privredne delatnosti tih preduzeća. Država putem svojih buržoaskih kadrova na nestručan način upravlja EPS-om što mu onemogućava da bude profitabilno preduzeće koje bi moglo da subvencioniše cenu struje za socijalno ugrroženo stanovništvo. Poskupljenje struje je nedopustivo i zbog toga što buržoaska vlast nije izradila takozvane socijalne karte, jer bi na taj način priznala koliko siromašnih stanovnika živi u Srbiji. Postoji, minimalna, potpuno beznačajna budžetska pomoć koja samo delimično pokriva troškove potrošnje struje najsiromašnijih građana ali nedovoljno da bi mogli normalno da žive.

Opravdanje da je poskupljenje struje potrebno kako bi Srbija dobila novo proizvodno postrojenje je netačno jer korekcija cene nije dovoljna za jednu takvu investiciju. Naročito ako se zna da 7.5 odsto od poskupljenja ide kroz takozvanu akcizu u državni budžet a ne u EPS za proizvodnju. NKPJ se u potpunosti protivi uvođenju akcize na struju. Struja definitivno nije luksuzna roba da bi se na nju uvodila akciza. Zbog čega je onda uvedena akciza? Uvedena je jer je to bio zahtev lihvarske buržoaske finansijske organizacije ,Međunarodnog monetarnog fonda isto kao i poskupljenje struje. MMF je tražio poskupljenje struje kako bi se u budžet države Srbije slio novac za vraćanje kredita koje će pod potpuno nepovoljnim uslovima ta institucija odobriti buržoaskoj pro-imperijalističkoj vladi Aleksandra Vučića. Uvođenje akcize je zatraženo kako bi novac potreban za vraćanje kredita bio uzet od radnog naroda a ne od velikih multinacionalnih kompanija poput duvanskih koje posluju u Srbiji i ostvaruju velike profite. MMF pored toga što je međunarodna buržoaska lihvarska organizacija služi i kao lobistička organizacija podređena interesima krupnog kapitala. Iz tog razloga je traženo poskupljenje struje samo za stanovništvo ali ne i za industriju ( kako ne bi bio okrnjen profit zapadnih privatnih kompanija u Srbiji).

NKPJ traži momentalno povlačenje odluke Vlade Srbije o poskupljenju električne energije. Struja nije roba već opšte dobro i ako EPS nema dovoljno sredstava zbog loše naplate i prošlogodišnjih poplava, država je dužna da subvencioniše cenu struje. To se može obezbediti većim porezima za strane investiture, koji su najniži u Evropi i većim oporezivanjem dobiti domaćih i stranih kapitalista. Taskođe, na čelo EPS-a treba postaviti profesionalno a ne SNS partijsko rukovodstvo koje će znati da upravlja preduzećem. Naravno, potrebno mu je obezbediti novac za neophodne investicije iz državne kase koju treba da pune nameti stranim i domaćim buržujima a ne radnicima. Takođe, sredstva koja bi u potpunosti omogućila nesmetan rad EPS-u se mogu steći nacionalnizacijom opljačkane imovine koja je sada u rukama kapitalista i njenom vraćanju naroda i funkcionisanju u interesu radnih ljudi.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

15. jun 2015. godine