IMR NE SME OTIĆI U STEČAJ

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) u potpunosti podržava nedavne proteste radnika Industrije motora Rakovica iz Beograda, kao i njihove zahteve da fabrika ne ode u stečaj već nastavi sa radom.IMR se nalazi na spisku preduzeća koje Vlada Srbije namerava da otera u stečaj, odnosno da ih na taj način faktički likvidira nakon što rasproda budzašto njihovu imovinu. NKPJ ističe da ne postoji nijedan razlog da IMR ode u stečaj. Ne samo da bi bez posla ostalo oko 650 radnika,a njihove porodice bile dovedene na rub egzistencije, već bi Srbija ostala bez fabrike čiji proizvodi su potrebni kako domaćem tako i stranom tržoštu. U slučaju gašenja fabrike za 350 hiljada motora u Srbiji, koliko ih ima u ovom trenutku, više ne bi bilo rezervnih delova. IMR ima livnicu koja proizvodi kako za IMR tako i za više fabrika i preduzeća u Srbiji i sa prostora bivše Jugoslavije. U ovom trentku fabrika planira isporuku 500 traktora u Egipat a rade i 2.000 motora za poljsku kompaniju Ursus koja želi i da bude strateški partner tog preduzeća. Plate u IMR-u se redovno isplaćuju, što je još jedan od dokaza da to preduzeće posluje uspešno i da za njim ima potrebe.

Ukupan dug IMR-a od 63 miliona evra i godišnji gubici iz tekućeg poslovanja u visini od šest miliona evra, nisu krivica radnika tog preduzeća, već buržoaskog režima, kako aktuelnog tako i prethodnih od 2000.godine, koji su urušili i upropastili srpsku industriju a istovremeno su potpuno nesposobni da rukovode privredom i državnom imovinom. Stoga država treba da obezbedi punu logističku i novčanu pomoć za preduzeća za čiji je kolaps kriva nakaradna politika buržoaskog režima, kako bi se oporavila i stala na svoje noge. To će se, između ostalog, ostvariti na taj način što će tim preduzećima rukovoditi iskusan i profesionalan menadžement, umesto nesposobnog iz redova buržaoskih partija, koji će im omogućiti da izađu na „zelenu granu“ a zaposlenima da žive od svoga rada.

NKPJ ističe da IMR nikako ne sme biti privatizovan jer je to isto tako pogubno rešenje za zaposlene, srpsku privredu i državu kao i stečaj. Sa poljskim Ursusom treba sklopiti strateško partnerstvo za zajedničku proizvodnju, gde bi se profit delio shodno tome koliko je ko i šta uložio, ali IMR nikako ne treba prodati Poljacima i omogućiti odlivanje kapitala iz zemlje i eksploataciju tuđeg rada.

NKPJ izričito traži da se ukine odluka koja omogućava da IMR i više od 180 preduzeća u Srbuji ode u stečaj, rasproda njihova imovina a radnici ostanu bez posla. Država je dužna, da kao odgovoran vlasnik, izvrši reorganizaciju u svakom od tih preduzeća i preduzeme sve korake kako bi ona nastavila sa nesmetanim radom.

NKPJ poziva radne ljude u Srbiji da iskažu svoju solidarnost kako sa zaposlenima u IMR-u tako i sa svim drugima zaposlenim u preduzećima u restrukturiranju koje Vlada Srbije namerava da otera u stečaj. Takođe, NKPJ traži da se momentalno prekine reakcionarni proces privatizacije 512 preduzeća za koja se planira da nađu privatnog vlasnika ili odu u stečaj do kraja godine. Nijedno preduzeće ne sme da ode u stečaj, nijedno preduzeče ne sme da bude privatizovano, nijedan radnik ne sme da ostane bez posla.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

15. jun 2015. godine