BRUTALNO HAPŠENJE AKTIVISTA SKOJ-a

Danas, 23. februara, sa početkom u 18:00 časova, održano je predavanje šefa delegacije Evropske unije u Srbiji, Majkla Devenporta, na kome su prisustvovali članovi organizacije SKOJ.Naši članovi usprotivili su se ovom predavanju, koristeći svoje demokratsko pravo izražavanja slobode govora. Pri tome, naši članovi ni na koji način nisu primenjivali fizičku silu, bilo koji oblik nasilja, niti su ikoga vređali i omalovažavali. Mirno su sedeli na svojim mestima, a glasno izrazili protest protiv prisustva zvaničnika EU na FPN-u.

Reakcijom obezbeđnja ili policije u civilu, predati su policiji i uhapšeni članovi SKOJ-a Bogdan Ninković i Milan Petković. Pored toga obezbeđenje je izbacilo sa fakulteta Nađu Pavlicu i Valentinu Prcović i fizički nasrnulo na njih u zgradi fakulteta, a u prisustvu policije koja na prizor nasilja nad našim koleginicama i članicama naše organizacije nije reagovala.

Napominjemo da hapšenje naših kolega na FPN-u, kao i samo prisustvo policije na njemu predstavlja najgrublje kršenje autonomije Beogradskog univerziteta!

Smatramo da sam čin nasilja i hapšenja naših koleginica i kolega dodatno potvrđuje naš početni stav, da “demokratske vrednosti“ Evropske Unije, poput slobode govora jesu dozvoljene isključivo ukoliko afirmišu EU, a u svakom drugom slučaju bivaju nasilno ugušene.

Smatramo da predstavnici EU nemaju šta da traže na obrazovnim institucijama, jer su naše institucije devastirane, a njihov kvalitet ruiniran upravo pod parolom „približavanja evropskim vrednostima“.

SKOJ će u narednom periodu organizovati protestne aktivnosti povodom narušavanja autonomije univerziteta prisustvom policije na Fakultetu političkih nauka i povodom hapšenja naših članova.

Sekretarijat SKOJ-a,

23. februar 2016.

Beograd