UKIDANJE SUBVENCIJA ZA VRTIĆ SRAMNO I NEPRIHVATLJIVO

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije protestuje zbog odluke buržoaskih vlasti u Beogradu da ukinu subvencije za obdanište za decu samohranih roditelja.Reč je o još jednoj odluci koja jasno pokazuje da pro-imperijalistički buržoaski režim ne vodi računa o interesima građana već isključivo služi interesima krupnog kapitala, shodno čemu revnosno ispunjava antinarodne zahteve lihvarskih međunarodnih finansijskih organizacija.

U Beogradu ima oko 150 hiljada samohranih roditelja od kojih je većina u teškom materijalnom položaju a čak 80 odsto samohranih majki ne dobija alimentaciju. S obzirom da najveći broj građana Beograda ne zarađuje više od 30 hiljada dinara mesečno, a dosta njih i manje od toga, ukinuti subvencije samohranim roditeljima koji sada umesto 1.000 dinara mesečno izdvajaju 5.500 dinara po detetu za vrtić predstavlja bezobrazluk i bahatost buržoaskih vlasti u glavnom gradu Srbije. Ako se uzme u obzir da jedan broj samohranih majki ima dvoje dece dolazimo do sume od 11.000 mesečno samo za obdanište što je prilično veliki novac.

NKPJ ističe da su razlozi koje buržoaske gradske vlasti navode kao opravdanje za sprovođenje ove antinarodne mere ( da zakon ne prepoznaje kategoriju samohranih roditelja i da troškovi Grada moraju da se smanje) potpuno licemerni. Gradske vlasti bi preko nadležnih organa lako mogle da utvrde kolika su primanja samohranih roditelja i da subvencionšu sve one majke čija su primanja niža od prosečne plate u glavnom gradu Srbije koja formalno ( u praksi je ona daleko niža) iznosi 40.000 dinara. Takođe, novca za potrebe kako subvencionisanja samohranih roditelja tako i svih ugroženih socijalnih kategorija bi bilo kada bi se ukinule nepotrebne i represivne službe poput Komunalne policije, ukinuo Bus-plus sistem kojim se novac umesto u kasu grada sliva u privatne džepove, ukinulo „javno-privatno partnerstvo“ kojim je buržoaskim poslodavcima omogućeno da naplaćuje komunalne usluge daleko skuplje nego što je bio slučaj dok su se time bavile nadležne gradske službe, napuštanjem besmislenih projekata kojima se Grad samo zadužuje i ruži poput „Beograda na vodi“ kao i uvođenjem večih poreza i taksi na luksuz koji uživaju domaći i strani kapitalisti.

NKPJ zahteva da se odmah ukine drska odluka buržoaskih vlasti u Beogradu o ukidanju subvencija za vrtić deci samohranih roditelja i da im bude omogućeno da kao i ranije za tu uslugu ne plaćaju više od 1.000 dinara mesečno.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Beograd,

28. februar 2016. godine