PROGLAS NKPJ I SKOJ-a POVODOM MEĐUNARODNOG DANA SOLIDARNOSTI RADNIČKE KLASE

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) svim radnim ljudima u Srbiji čestititaju borbeni praznik, 1. maj Dan međunarodne solidarnosti radničke klase.Ove godine radnička klasa 1.maj obeležava neposredno nakon održanih parlamentarnih i lokalnih izbora. Na izborima je i ovog puta pobedila vladajuća buržoaska pro-imperijalistička Srpska napredna stranka. Ona na vlasti opstaje od 2012. godine demagoški optužujući za sve svoje antinarodne poteze prethodnu isto tako buržoasku i pro-imperijalističku vlast Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke koja je radni narod Srbije zavila u crno. Izbori koji su održani 24. aprila bili su potpuno nepotreban trošak za budžet Srbije sa ciljem da naprednjaci dobiju novi mandat kako bi na miru završili antinarodne i antiradničke mere koje su započeli.

Buržoaska Vlada Aleksandra Vučića već je prodala Železaru Smederevo kineskoj kompaniji Hestil. Od tog aranžmana treba očekivati samo nove izdatke države kako bi se pokrili tekući troškovi koje novi poslodavac sigurno neće hteti da prihvati, smanjenje broja radnika u fabrici i njhovih plata. Kada je reč o preostalih 14 strateških preduzeća u restrukturiranja njihova sudbina će biti rešena nakon 31. maja i treba očekivati da će najveći broj njih završiti u stečaju a ostatak će za budzašto biti prodat stranom i domaćem krupnom eksploatatorskom kapitalu. Sve to će uzrokovati novo odlivanje profita iz zemlje, otpuštanje desetina hiljada radnika i rapidno snižavanje plata onih koji budu imali sreće da ostanu na poslu.

Buržoaska pro-imperijalistička vlada Aleksandra Vučića nastaviće se pogubnom politikom priključenja Srbije tamnici naroda Evropskoj uniji čiji je cilj da bogati budu još bogatiji a siromašni još siromašniji. Jedan od uslova koji Srbija treba da ispuni na tom pogrešnom putu je i formalno priznavanje “nezavisnosti” južne srpske pokrajine Kosova i Metohije koja je pod okupacijom zapadnog imperijalizma. Buržoaska Vlada nastavlja i sa nakaradnim subvencionisanjem stranih i domaćih privatnih kompanija kojima na taj način omogućava ostvarivanje ekstra profita i jeftinu radnu snagu. Sa druge strane Vučić ne odustaje od rasprodaje uspešnih državnih preduzeća za budzašto a istovremeno zavodi mere “štednje” kojima se teret kapitalističke ekonomske krize prebacuje samo na pleća radnog naroda. Ovaj 1. maj građani Srbije dočekuju sa smanjenim platama i penzijama, milionskom armijom nezaposlenih i najnižim primanjima u regionu.

Jedini način da se radni narod suprotstavi antiradničkoj i antinarodnoj politici Vučićevog buržoaskog naprednjačkog režima je da se ujedine svi ugroženi slojevi društva. Oni treba sve svoje borbe da ujedine u jednu i tako ojačaju oštricu otpora buržoaskom režimu. Radnici, seljaci, studenti, omladina, penzioneri i poštena inteligencija treba da budu deo istog ujedinjenog fronta levice koji se može izboriti protiv antinarodnih i antiradničkih mera koje sprovodi buržoaska vlada. Takođe, ujedinjeni front levice treba da bude i elektoralna snaga svih onih koji žive od svog rada kako bi se izborili za bolji život i izgledniju perspektivu. Jedini način da se radni narod oslobodi stega koje mu nameće krupni kapital je ukidanje eksploatatorskog kapitalističkog sistema, obnavljanje socijalističkog društvenog uređenja i stvaranje komunističke perspektive.

Živeo 1. maj Dan međunarodne solidarnosti radničke klase!

Živela borba radničke klase Srbije protiv imperijalizma i eksploatacije!

Proleteri svih zemalja ujedinite se!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Sekretarijat Saveza komunističke omladine Jugoslavije

Beograd,

1. maj 2016. godine