HRABRU RADNICU ODMAH VRATITI NA POSAO

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) najoštrije osuđuje buržoaskog italijanskog poslodavca u fabrici Geoks u Vranju zbog bestidnog i drskog otkaza uručenog hrabroj radnici Gabrijeli Krstić koja je u ime kolega u štrajku javno nastupila i zatražila da se prestane sa šikaniranjem zaposlenih u tom preduzeću.NKPJ od italijanskog buržoaskog poslodavca zahteva da poništi svoju bestidnu odluku i vrati na posao uz nadoknadu Gabrijelu Krstić kao i sve druge otpuštene iz te fabrike koji su se suprotstavili šikaniranju radnika. NKPJ takođe zahteva od Inspekcije rada i drugih nadležnih organa da kazne italijanskog buržoaskog poslodavca zbog kršenja zakonskih normi objavljivanjem zvaničnog dopisa o obaveznom neplaćenom prekovremenom radu. Inspekcija rada je dužna da ispita brojne pritužbe o sistematskom mobingu zaposlenih kao i o kršenju odredaba Zakona o radu od strane poslovodstva. Odnos buržoaskog poslodavca prema radnicima u Geoksu, Juri i drugim preduzećima jasno pokazuje da je aktuelni Zakon o radu u potpunosti anti-radnički a u službi izrbljivačkih interesa privatnih poslodavaca. Taj zakon kao i “fleksibilni oblici zapošljavanja” po ugovoru na određeno vreme onemogućavaju radnike da formiraju sindikate u privatnim preduzećima te su oni potpuno nezaštićeni i prepušteni na nemilost surovim poslodavcima. Šikaniranje zaposlenih od strane buržoaskih poslodavaca na veoma slikovit način ilustruje retrogradnost i štetnost privatizacije.

NKPJ ističe da je ćutanje buržoaske pro-imperijalističke Vlade Aleksandra Vučića o sistematskom šikaniranju radnika u Geoksu i Juri skandalozno i sramno. Pokazuje se da su buržoaskoj Vladi jedino bitni interesi stranog eksploatatorskog kapitala kome iz džepa građana Srbije deli subvencije i omogućava sticanje enormnog profita koji iznosi iz zemlje.

NKPJ poziva sve progresivne sindikate, organizacije i pojedince da dignu svoj glas protiv šikaniranja radnika u Geoksu, Juri i drugim fabrikama i zatraže momentalno vraćanje Gabrijele Krstić i drugih otpuštenih iz Geoksa na posao.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije,

Beograd,

10. septembar 2016. godine