U ODBRANU MARKA ORELJA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) pozivaju javnost Srbije da stane u odbranu Marka Orelja, kuvara iz Beograda koji je dobio otkaz u restoranu u kom je radio samo zato što se pobunio protiv izvođenja gostima iz Nemačke najpoznatije nemačke nacističke vojničke pesme i simbola okupacije naše domovine – „Lili Marlen“.Marko je iz kuhinje došao u salu za ručavanje i zatražio od muzičara da prekinu s izvođenjem nezvanične himne nemačkih vojnika u Drugom svetskom ratu, posle čega je momentalno bio otpušten iz restorana „Kapetan Koča putuje" u Skadarliji, boemskoj četvrti Beograda.

Ponizan stav menadžmenta restorana prema provokatorima iz Nemačke, koji su zloupotrebljavali zloupotrebljenu numeru zarad veličanja fašizma, najgoreg zla u istoriji ljudske civilizacije, jednako je odvratan kao i okrutni postupak momentalnog otpuštanja radnika bez ikakve realne osnove.

Poražavajuće deluje činjenica da se u današnjoj Srbiji ne samo rehabilituju sluge fašističkog okupatora, a blate tradicije NOB-a i dostignuća našeg naroda u antifašističkim borbama, već se i progone i otpuštaju slobodoljubivi antifašistički orijentisani građani koji dižu svoj glas jer ne žele da trpe poniženja i krajnje neumesne profašističke prvokacije.

Zahtevamo hitno vraćanje na posao Marka Orelja. Markovi poslodavci moraju odgovarati. Zahtevamo da inspekcija rada izvrši uviđaj, a da pravni organi Srbije zaštite Marka.

Naša Partija i naš omladinski savez koriste priliku da čestitaju hrabrom Marku Orelju na slobodarskom, antifašističkom i patriotskom gestu.

Fašizam i otpuštanja neće proći!

Sekretarijat NKPJ,

Sekretarijat SKOJ-a,

Beograd,

08. 12. 2016.