SKOJ PROSLAVIO 25 GODINA OD OBNOVE

Savez komunističke omladine Jugoslavije je obeležio 25 godina od svoje obnove. U skolpu obeležavanja četvrt veka našeg kontinuiranog rada, naš omladinski Savez je organizovao ideološki seminar, izložbu posvećenu našoj borbi i Svečanu akademiju.

Pored nabrojanih aktivnosti, iskoristili smo priliku prisustva stranih delegacija da održimo brojne bilateralne razgovore, sa najvećim akcenatom na stogodišnjicu Velike oktobarske revolucije i održavanju festivala omladine i studenata, koji će biti organizovan od strane Svetske federacije demokratske omladine u Sočiju od 14. do 22. oktobra. U sklopu programa, delegacije su iskoristile priliku da posete grob legenadrnom sekretaru SKOJ-a, Ivi Loli Ribaru i drugim revolucionarima koji su sahranjeni pod zidinama Kalemegdana, kao i spomen parku oslobodicima Beograda.

Ideološki seminar, koji je sadržao dva panela bio je održan 28. januara na Fakultetu za medije i komunikaciju. Na ovom seminaru su učestovali predstavnici Svetske federacije demokratske omladine, omladinske sekcije Svetske federacije sindikata, Komunističke omladine Grčke, Lenjinskog komunističkog saveza omladine iz Rusije, Fronta komunističke omladine iz Italije, Ujedinjene demokratske ogrganizacije sa Kipra i omladine Turske komunističke partije. Ideološki seminar se sastojao iz dva panela: ,,Alternativa revolucionarne omladine u vremenu sistemske kapitalističke krize i imperijalističkih ratova“ i ,,Uloga buržoaskih medija u stvaranju društvene apatije kod mladih – odgovor revolucionarne omladine.”

Prvi panel je otvoren diskusijom Generalnog sekretara Nove komunističke partije Jugoslavije – druga Aleksandra Banjanaca. Po ovom pitanju diskusije su vodili i drugovi i drugarice iz Komunističke omladine Grčke (koji su predstavljali i Svetsku federaciju demokratske omladine), Lenjinskog komunističkog saveza omladine iz Rusije, Fronta komunističke omladine iz Italije i omladine Komunističke partije Turske.

Drugi panel je otvorio sa svojom diskusijom Prvi sekretar SKOJ-a, drug Aleksandar Đenić, a nakon njega diskutovali su delegati omladisnke sekcije Svetske federacije sindikata, Komunističke omladine Grčke i Ujedinjene demokratske organizacija Kipra.Nakon iscrpnih diksuija i razmene iskustava u revolucionarnom radu komunističkih omladina u Evropi, sadržajan dan se završio otvaranjem izložbe u Kafe galeriji ,,Meduza” koja je posvećena istoriji naše borbe. Ova izložba će trajati do 11. februara, te pozivamo članove, simpatizere i ostale zainteresovane da izložbu posete ukoliko to još nisu uradili do sad.

Centralna manifestacija se održala u 29. januara u Hotelu Astoria, gde je izveden bogat kulturno-umetnički program sa prigodnim govorima. Na ovom skupu su bili prisutni brojni gosti, predstavnik Ambasade Palestine, predsednik Udruženih sindikata Srbije ,,Sloga“ Željko Veselinović i predstavnici naših sestrinski komunističkih omladina.Skup je otpočeo uvodnim obraćanjem drugarice Nađe Pavlice, koja je sekretar za međunarodne odnose SKOJ-a.

Nakon toga, mladi i perspektivni umetnici, bas solista Darko Jusufović i korepetitor Milena Jovanović su interpretirali himnu ,,Hej Sloveni“. Pored ove pesme, njih dvoje su na maestralan način interpretirali pesme ,,Po šumama i gorama“, ,,Pesmu o radu“ i himnu međunarodnog randničkog pokreta ,,Internacionalu.“

U kulturnom programu je učestovao i mladi umetnik Milan Alivojvodić, koji je odrecitovao pesme Vladimira Majakovskog ,,Levi marš“ i Koste Abraševića ,,Crvena“.

Zatim se skupu, obratio ispred Fronta komunističke omladine iz Itlije, član CK, drug Avgustino Alanja, koji je istakao važnost međunarodne solidarnosti i antiimperijalističke orjentacije Svetske federacije demokratske omladine u kojoj su naše organizacije članice.

Nakon njega, skupu se obratio sekretar za međunarodne odnose Lenjinskog komunističkog saveza omladine iz Rusije, drug Roman Komonjenko, koji je istakao da, iako je njihova organizacija velika, a naša mala, oni uče u nekim stvarima od nas, pogotovo po pitanju rada sa studentima. On je iskoristio priliku da Prvom sekretaru SKOJ-a, drugu Aleksandru Đeniću uruči medalju sa likom Lenjina koja je posvećena 140 godina od njegovog rođenja, u ime predsednika CK Komunističke partije Ruske Federacije Genadija Zjuganova.Ispred Udruženih sindikata Srbija Sloga skupu se obratio Drug Željko Veselinović, predsednik sindikata i kandidat inicijative ,,Radnik nije rob“ na budućim predsedničkim izborima koji se zahvalio našoj partiji i našem omladinskom savezu na podršci njegovoj kandidaturi, preneo borbene poruke solidarnosti i prkosnog otpora radnog naroda Srbije merama vlasti koje se prelamaju preko narodne grbače.

Sekretar za internacionalne odnose NKPJ, drug Marijan Kubik, obratio se skupu i uručio poklone SKOJ-u u vidu sovjetske zastave i slike legendarnog sekretara SKOJ-a Ive Lole Ribara.

Generalni sekretar NKPJ, drug Aleksandar Banjanc, u svom insiprativnom govoru je istakao da je pnosan što je SKOJ poboljšao svoju produktivnost, nego kada je on bio Prvi sekretar i da je ubeđen, da će buduće rukovodstvo SKOJ-a prevazići po rezultatima sadašnje.

Na kraju, skupu se obratio Prvi sekretar, drug Aleksandar Đenić, koji se osvrnuo na istorijske okolnosti nastanka naše organizacije, osvrta na danšnji rad i šta nas čeka u budućnosti.

Govore su prekidali boreni pokliči, a Svečana akademija se završila intoniranjem himne radničkog pokreta ,,Internacionala“.

30. 01. 2017.,

Centralni komitet Saveza komunističke omladine Jugoslavije