PIHTIJAMA PROTIV SREDNJEG VEKA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) izražava najoštriji protest zbog iznuđenog otkazivanja tradicionalne manifestacije „Pihtijada u Rumenki“. Pihtijada je otkazana zbog otvorenih pretnji koje su organizatorima uputili predstavnici Srpske pravolsavne crkve (SPC), jer se ista održava tokom perioda kada SPC poziva na preduskršnji post.Pihtijada je manifestacija koja privalči na hiljade građana koji tokom ovog perioda posećuju Rumenku, te stoga ima ogroman turistički i privredni značaj i benefite za lokalnu zajednicu. Pihtijada čuva vredne i lepe narodne tradicije i promoviše gastronomsko bogatstvo naše narodne kuhinje, a time i kulture.

Međutim, o sve ove dragocenosti i značaje koje Rumenačka pihtijada ima, oglušili su se predstavnici SPC na čelu s lokalnim episkopom bačkim Irinejom Bulovićem, čiji je inače sestrić bio nedavno izrešetani ozloglašeni subotički kriminalac Mirko Milićević zvani Hajčar. U maniru brutalnosti i bahatosti svog ubijenog sestića, episkop Irinej Bulović zapretio je otvoreno organizatorima i posetiocima bacanjem kletve, anatemisanjem, tj. progonom iz crkve i zvonjavom mrtvačkih zvona iz rumenačke crkve na svakih pola sata tokom trajanja manifestacije.

Preplašeni organizatori pred bahatim moćnikom su morali da ustuknu i otkažu ovogodišnju Rumenačku pihtijadu. Ovo je sramotan potez koji Srbiju vraća ne samo decenijama, već vekovima unazad, u najmračnije srednjevekovno razdoblje kada su ljudi držani u konstantnom strahu i neznanju.

NKPJ se zalaže i braniće pravo svakog građanina da veruje ili ne veruje u šta god želi, kao i pravo svakog da slobodno i neometano ispoljava svoja osećanja i stavove sem ukoliko isti imaju uvredljiv, anticivilizacijski, eksploatatorski ili na bilo koji drugi način antinarodni karakter, a Pihtijada je sve suprotno tome. Zato smatramo da zastrašivanju, ucenjivanju i diskriminaciji po verskoj osnovi, tj. iz religijskih razloga nema mesta u 21. veku.

Episkop Bulović i njegova bratija su od ranije poznati po činjenju ovakvih prestupa kad su u pitanju slične manifestacije, poput kulenijade i kobasicijade koje su bile otkazivane ranijih godina. Dakle načinjeni prestup nije izuzetak već ustaljena praksa kojom se već izvesno vreme rukovode delatnici SPC a da pritom ne snose nikakve posledice.

Zahtevamo od lokalnih organa vlasti u Rumenki da uz savetovanje s organizatorima Pihtijade procene materijalnu i nematerijalnu štetu koju su SPC i episkop Bulović naneli Pihtijadi i građanima Rumenke, da ulože tužbu nadležnim organima zbog otvorenih pretnji i zastrašivanja i time dokažu svoju odanost interesima građana Rumenke. NKPJ će, bez obzira na to šta mi mislimo o lokalnoj vlasti u Rumenki, dati punu podršku pokretanju ovakve inicijative koja ne samo da će nadomestiti već načinjenu štetu, već će i preventivno delovati kako se slični ekcesi čiji su vinovnici SPC i episkop Bulović ne bi ponovili, kako bi Srbija bila istinski sekularna i savremena država.

Iako zvuči nestvarno da danas u 21. veku moramo da poručujemo ove parole, mi zaključujemo:

Stop klerikalnom zastrašivanju i ucenjivanju!

Stop popovskoj bahatosti!

Sekretarijat NKPJ,

07. 03. 2017.