KAPITALIZAM RADNIKE TERA U SMRT

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) izražava tugu i žaljenje zbog samoubistva Dragana Mladenovića, radnika Fabrike šinskih vozila „Goša“ u Smederevskoj Palanci i upućuje iskreno saučešće njegovoj porodici.NKPJ sa gnevom i revoltom poručuje da je objektivni krivac za ovaj tragičan slučaj izrabljivački, oholi i podmukli kapitalistički društveni sistem. Ovaj slučaj najslikovitije pokazuje da kapitalizam ubija i da svi oni koji ga podržavaju i sprovode u delo jesu saučesnici u zločinu. Dragan Mladenović je u oproštajnoj poruci koju je napisao pre nego što je digao ruku na sebe objasnio da se na taj čin odlučio iz očaja zbog velike nemaštine. Slovački buržoaski poslodavac ŽOS Trnava radnicima „Goše“ duguje 15 do 20 zarada, četiri godine im nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje pa zbog toga Dragan veoma često nije imao para ne samo da koristi prevoz i leči se već i da kupi komad hleba. Živeo je sa bolesnom majkom i nezaposlenim sinom.

NKPJ ističe da odgovornost zbog samoubistva Dragana Mladenovića snosi slovački buržoaski poslodavac koji ostvaruje profit i iznosi ga iz zemlje dok oni koji jedini privređuju u fabrici, radnici ne dobijaju zaradu i žive u bedi. Nekima od njih je jedini obrok u toku dana onaj koji pojedu u fabričkoj kantini. Objektivni krivac za katastrofalan položaj u kome se nalaze radnici „Goše“ je buržoaski pro-imperijalistički režim koji bestidno toleriše ćinjenicu da ŽOS Trnava ne isplaćuje dohodke i doprinose što predstavlja kršenje važećih zakonskih odredbi u Srbiji. Žmureći pred činjenicom da zaposleni koji rade u „Goši“ gladuju a neki od njih u očaju ne videći drugo rešenje i podignu ruku na sebe, a da sa druge strane slovački poslodavac ostvaruje profit i poslovnu saradnju sa partnerima iz zapadne Evrope jasno ukazuju na to da je Vlada Srbije servis eksploatatorskih poslodavaca a ne građana.

NKPJ zahteva od poslovodstva ŽOS Trnava da odmah isplati sva dugovanja prema zaposlenima i izmiri obaveze prema državi odnosno uplati doprinose za zdravstvenu zaštitu i penziju. Pored toga, država odmah mora da raskine kupoprodajni ugovor sa ŽOS Trnava o prodaju Fabrike šinskih vozila „Goša“, bezočnog poslodavca da protera iz zemlje a preduzeće da nacionalizuje i obezbedi njegovo normalno poslovanje i redovne isplate za sve zaposlene. NKPJ ističe da su licemerne kritike na račun vlasti povodom ovog slučaja, iz redova buržaoske pro-imperijalističke opozicije oličene u Demokratskoj stranci jer je nesavesni poslodavac ŽOS Trnava fabriku kupio u vreme dok je vladala ta stranka. Kao što se aktuelna Vučićeva vlast ne može sakriti od odgovornosti za očajan položaj u kome se fabrika našla tako se ni bivša vlast demokrata ne može sakriti od odgovornosti zbog sramne prodaje preduzeća i njegovog upropašćavanja.

NKPJ poziva radne ljude u Srbiji da ne očajavaju, da misle o svojim porodicama i njihovoj budućnosti, da ne dižu ruke na sebe, već da ih pruže jedni drugima i zajedničkim snagama se izbore za svoja prava. Samo ujedinjenim frontom, kako elektoralnim tako i onim protestnim na ulici, obespravljeni slojevi u Srbiji predvođeni radničkom klasom mogu da obezbede bolji život i budućnost svojih porodica.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

26. mart 2017. godine