UJEDINJENO PROTIV NEPRAVEDNOG SISTEMA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) ističe da preuzimanje funkcije predsednika Srbije od strane Aleksandra Vučića predstavlja nastavak pro-imperijalističke i anti-radničke politike koju njegov buržoaski režim sprovodi od 2012. godine kada je došao na vlast.I kao zamenik premijera, i kao premijer a sada i kao predsednik Aleksandar Vučić dosledno nastavlja da sprovodi anti-narodne mere zarad interesa stranog i domaćeg krupnog kapitala, na isti način kako je pre njega to činio buržoaski režim DOS-a u varijanti Demokratske stranke Srbije i Demokratske stranke.

Vučić kao predsednik i budući premijer Srbije, a ko god da to bude biće njegova marioneta, nastaviće da vode politiku saradnje sa zapadnim imperijalizmom koji je okupirao južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju, priključenja Srbije tamnici naroda Evropskoj uniji čiji je jedini cilj da bogati budu još bogatiji a siromašni još siromašniji, privatizacije, likvidacije brojnih preduzeća, dualnog obrazovanja kojim se deca pretvaraju u jeftinu radnu snagu, saradnje sa lihvarskim međunarodnim finansijskim organizacijama i sprovođenja niza drugih mera u korist krupnog kapitala. Takva politika je pogubna za radni narod Srbije i NKPJ joj se suprotstavlja svim legalnim političkim sredstvima borbe i poručuje da Vučićev režim sa svim svojim buržoaskim koalicionim partnerima što pre treba da padne sa vlasti.

Dan inauguracije novog predsednika Vučića je pokazao svu bahatost njegove vladajuće Srpske napredne stranke čiji aktivisti su kršeći zakon i norme civilizovanog ponašanja fizički nasrtali na novinare koji su izveštavali sa skupa koji je ispred Doma Narodne skupštine organizovala te stranka.

Istog dana samo u kasnim popodnevnim časovima na Trgu Republike u Beogradu okupile su se i pristalice buržoaskih pro-imperijalističkih partija i takozvanog “Pokreta protiv diktature” navodno “samoorganizovanog” od strane pre svega studenata ali i drugih građana. Dokaz da tu nije reč o bilo kakvoj “samoorganizovanosti”, kako je NKPJ od početka tih pro-imperijalističkih buržoaskih demonstracija upozoravala, već da su glavni organizatori tih skupova bile pristalice Vuka Jeremića, Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, Demokratske stranke, Dosta je bilo kao i nacional-desničarskih formacija poput Dveri i pokreta koji predvodi Milan Stamatović. Svi oni su učestvovali zajedno sa “Pokretom protiv diktature” na protestu održanom na Trgu Republike a Beli Preletačević je pozvao građane da mu se pridruže još jednom pokazavši svoje buržoasko i anti-narodno lice. Sada je sasvim jasno da tvrdnje da “Pokret protiv diktature” predvode nekakvi fantomski “levičari” predstavljaju najobičniju glupost. Takođe je sasvim jasno da je buržoaska pro-imperijalistička opozicija a u okviru nje i “Pokret protiv diktature” podjednako reakcionarna koliko i Vučić te da nije alternativa njegovom režimu.

Samo ujedinjenim frontom, radnici, studenti, seljaci, samozaposleni, nezaposleni, omladina, penzioneri, ističući svoje pravedne socijalne zahteve mogu da se izbore za bolji život i pobede buržoaski pro-imperijalistički režim Aleksandra Vučića, podjednako reakcionarne buržoaske pro-imperijalističke opozicione stranke i izrabljivački kapitalistički sistem.

Primer kako taj ujedinjeni front treba da deluje su veličanstvene demonstracije održane 11.aprila ispred zgrade Vlade Srbije i ulicama Beograda pod nazivom “Studenti podržavaju radnike”, koje je uz asistenciju Udruženih sindikata Srbije “Sloga” organizovao i sproveo Studentski front a Nova komunistička partija Jugoslavije im dala punu podršku. Glavna parola tog protesta “Ni Vučić ni DOS već radni narod” pokazuje kakvu liniju u svojoj političkoj borbi treba da slede potlačeni slojevi kako bi izvojevali socijalnu pravdu i slobodu.

Dole Vučićev buržoaski anti-narodni režim!

Diče buržoaska anti-narodna opozicija!

Živela borba radničke klase Srbije protiv eksploatacije i imperijalizma!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

2. jun 2017. godine