NOVA PREMIJERKA GLASNOGOVORNIK STRANOG KAPITALA

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) ističe da odluka Aleksandra Vučića, predsednika Srbije da za mandatara nove Vlade predloži Anu Brnabić demonstrira njegovu servilnost prema interesima krupnog kapitala, prvenstveno američkog.Da je Ana Brnabić glasnogovornik interesa stranog kapitala nesporna je činjenica. Pre nego što je postala ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu bila je direktorka američke kompanije Kontinental wind koja je planirala da u Srbiji podigne vetropark i Elektroprivredi Srbije (što je inače omogućila buržoaska država) prodaje struju po skupljoj ceni što povećava iznose računa koje plaćaju građani. Takođe, ona je predsednica Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED, lobističke poslodavačke organizacije u kojoj glavnu reč vodi Američka privredna komora u Srbiji. Ta komora je među radništvom Srbije ozloglašena kao glavni inicijator donošenja anti-radničkog i anti-narodnog Zakona o radu protiv koga je svojevremeno ustala celokupna progresivna javnost.

Aleksandar Vučić kao predsednik i Ana Brnabić kao premijerka nastaviće da vode politiku saradnje sa zapadnim imperijalizmom koji je okupirao južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju, priključenja Srbije tamnici naroda Evropskoj uniji čiji je jedini cilj da bogati budu još bogatiji a siromašni još siromašniji, privatizacije, likvidacije brojnih preduzeća, dualnog obrazovanja kojim se deca pretvaraju u jeftinu radnu snagu, saradnje sa lihvarskim međunarodnim finansijskim organizacijama i sprovođenja niza drugih mera u korist krupnog kapitala. Takva politika je pogubna za radni narod Srbije i NKPJ joj se suprotstavlja svim legalnim političkim sredstvima borbe i poručuje da Vučićev režim sa svim svojim buržoaskim koalicionim partnerima što pre treba da padne sa vlasti. Takođe je sasvim jasno da je buržoaska pro-imperijalistička opozicija podjednako reakcionarna koliko i režim te nikako ne može predstavljati alternativu aktuelnoj Vladi na čelu sa Anom Brnabić.

Samo ujedinjenim frontom, radnici, studenti, seljaci, samozaposleni, nezaposleni, omladina, penzioneri i poštena inteligencija ističući svoje pravedne socijalne zahteve mogu da se izbore za bolji život i pobede buržoaski pro-imperijalistički režim Aleksandra Vučića, podjednako reakcionarne buržoaske pro-imperijalističke opozicione stranke i izrabljivački kapitalistički sistem.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

16. jun 2017. godine