NKPJ-KSS: ODNOS PREMA PROŠLOSTI GOVORI O NAŠOJ SADAŠNJOSTI, ALI ODREĐUJE I NAŠU BUDUĆNOST

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) i Komunistička partija Slovačke (KSS) razmenile su mišljenja na najvišem nivou u cilju unapređenja saradnje, razmena iskustava i informacija.NKPJ je osudila poslednje varvarske akcije koje su pod ciničnim izgovorima o "umetničkim i političkim slobodama" izvršene na slobodarsko, radničko i antifašističko nasleđe u Slovačkoj. NKPJ je naglasila da nije ništa iznenađujuće da u godinama ekonomske kapitalističke krize i jačanja desničarskih političkih snaga širom Evrope na udaru nađe kulturno-istorijsko nasleđe radničkog i antifašističkog pokreta. Videli smo kako oni čija su usta puna "demokratije" ruše, uništavaju spomenike i groblja, spaljuju knjige i menjaju imena ulica, trgova i ustanova. Za njih ništa nije vredno uspomena, ni žrtve pređašnjih generacija ni herojski podvizi antifašističkih oslobodilaca.

NKPJ je u razgovorima sa KSS istakla da je na prostoru bivše SFR jugoslavije prisutno je i još uvek traje revizionističko omalovažavanje antifašizma u korist relativiziranja kvislinških režima i njegovih fašističkih gospodara. U proteklim decenijama trajno je uništeno preko 3000 spomenika koji podsećaju na žrtve koje je Jugoslavija dala u Drugom svetskom ratu u borbi protiv stranih okupatora. Dok fotografija s egzekucije mladog revolucionara Stevana Filipovića, kao simbol otpora fašizmu, stoji na počasnom mestu u Ujedinjenim nacijama, u Srbiji i Hrvatskoj uništena su gotova sva njegova spomen-obeležja. Pored spomenika pod oznakom „zastarele knjige“ iz školskih i javnih biblioteka, preduzeća, bivših domova JNA, prostorija društveno-političkih organizacija, ali i privatnih biblioteka uništeno je hiljade i hiljade knjiga u najsramnijem obračunu sa kulturom.

NKPJ je pružila punu podršku i izrazila svoju solidarnost KSS svesna teškoća sa kojom se KSS susreće u svakodnevnom radu i političkoj borbi.

Sekretarijat NKPJ,

Beograd,

20.10.2017.