SOLIDARNOST SA RADNICIMA AUTOSAOBRAĆAJA I FAP PRIBOJ

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) u potpunosti podržava opravdani bunt radnika preduzeća Autosaobraćaj iz Kragujevca i FAP Priboj koji su revoltirani katastrofalnim socijalnim položajem i nebrigom buržoaske države o tim preduzećima blokirali dve železničke saobraćajnice u Srbiji.NKPJ ističe da blokiranje pruge nije odraz bahatosti i neodgovornosti radnika u štrajku kako određene buržoaske strukture žele da prikažu njihov protest već realan i iznuđen postupak klasno svesnih radnika koji jedino istrajnom borbom mogu da se izbore za egzistenciju svojih porodica. Radnici u Kragujevcu i Priboju blokiraju železnički saobraćaj tražeći isplatu zaostalih ličnih dohodaka, overu zdravstvenih knjižica, socijalni program i stvaranjem uslova da njihova preduzeća nastave sa radom. Direktan krivac za očajan status zaposlenih u Autosaobraćaju i FAP-u, kao i za blokadu železničkih saobraćajnica kao iznuđenog taktičkog poteza radnih ljudi u zaštiti svojih prava je buržoaska vlada koja je vlasnik oba preduzeća kojima rukovodi na rđav način. U slučaju Autosaobraćaja odgovornost leži i na gradskoj upravi koja takođe ima deo vlasništva u preduzeću a koja ga je, po tvrdnjama samih radnika, duži vremenski period upropaštavala. S obzirom da je aktuelna vlast u Srbiji, isto kao i one buržoaske političke snage koje su formirala vladu pre nje, orijentisana ka neoliberalnom kapitalističkom modelu privrede koji do poslednjih granica krši prava i ugrožava egzistenciju radnog čoveka, ona nije ništa učinila kako bi preduzeća u restrukturiranju ojačala i osposobila za proizvodnju i nesmetan rad. Preduzeća, poput Autosaobraćaja i FAP Priboja koja su do 2000. godine dobro poslovala, dovođenjem nesposobnih i neodgovornih rukovodilaca, kao kadrova vladajućih buržoaskih stranaka, u potpunosti su opljačkana i upropaštena u poslednjih 13 godina. S obzirom da ni aktuelna buržoaska Vlada ne ume da vodi ekonomsku politiku i državna preduzeća, kao što to nisu znale ni prethodne, u preduzeća se ništa nije ulagalo i jedini cilj je bio da se ona prodaju za budzašto stranim ili domaćim kapitalistima a ako je to nemoguće da se oteraju u stečaj.

Tako je za katastrofalan položaj Autosaobraćaja kriva kako buržoaska vlada u kojoj glavnu reč vodi Srpska napredna stranka ali i lokalna samouprava, takođe vlasnik, koju predvode Ujedinjeni regioni Srbije. Za katastrofalan položaj FAP Priboja je kriva buržoska vlada koja je većinski vlasnik preduzeća. Za agoniju tih preduzeća nisu krivi radnici i oni i njihove porodice ne treba da ispaštaju zbog toga što su buržuji na vlasti nesposobni da rukovode privredom. NKPJ poručuje, ako je srpska buržoazija na vlasti i opoziciji nesposobna da upravlja privredom, ako je nesposobna da obezbeđuje poslove radnicima, a jeste, onda je nesposobna da vlada. Nepotrebna je radničkoj klasi koja želi da pošteno da živi od plodova svog rada. Radnici državnih preduzeća koji u ovom trenutku štrajkuju apsolutno imaju pravo da budu kivni na buržoaske vlasti. Umesto da pomažu sopstvena preduzeća, umesto da na adekvatan način upravljaju narodnom imovinom i ostvaruju zaradu kojom bi punili budžet države, buržuji na vlasti su sve najvrednije od industrije i poljoprivrede što smo imali prodali stranom i domaćem kapitalu, a novcem građana Srbije stimulišu rad stranih privatnih firmi. Frapantan podatak je da je država samo u ovoj godini dala deset puta više sredstava iz budžeta Fiatu nego FAP Priboj čiji je vlasnik. To je skandal i nacionalna sramota. Dakle, novcem građana Srbije buržoska vlada podržava strane kapitalističke poslodavce koji, isto kao i domaći kapitalisti, eksploatišu tuđi rad ali i iznose profit iz Srbije. Eto koliko je neodgovorna i „patriotski“ orijentisana pro-imperijalistička buržoaska Vlada Srbije.

NKPJ ocenjuje da je opravdani bunt radnika Autosaobraćaja i FAP Priboja sasvim očekivana i ispravna reakcija na krajnje beskrupulozne antinarodne mere Vlade Srbije. Buržoaska vlast u Srbiji će biti suočena sa sve jačim i organizovanijim otporom radnog naroda antinarodnim merama kojim pokušava da sačuva privilegije kapitalističkih eksploatatora iz zemlje i inostranstva čije interese zastupa. Narod neće da prihvati da „steže kaiš“ dok privatni poslodavci ostvaruju basnoslovne profite. Najava ukidanja subvencija državnim preduzećima predstavlja sraman čin koji je u potpunosti protiv vitalnih interesa srpske ekonomije. Izjava ministra privrede Saše Radulovića da FAP Priboj više neće dobijati subvencije od države je bio inicijalna kapisla za štrajk i blokadu. NKPJ traži da zbog nakaradnih ekonomskih stavova, antiradničke politike i sprovođenja interesa poslodavaca ministar Radulović odmah podnese ostavku ili bude smenjen. NKPJ poziva radni narod Srbije, progresivne političke i sindikalne organizacije da podrže borbu radnika Autosaobraćaja i FAP Priboja. Danas je vladajuća buržoska klasa napala interese naše radničke braće i sestara u Kragujevcu i Priboju,a već sutra će napasti vitalne interese nas i naših porodica. Zato moramo da budemo solidarni sa radnicima u protestu. Samo ujedinjen radni narod može doći do pobede, i izboriti dostojanstven život.

NKPJ od Vlade Srbije zahteva:

1. Momentalno ispunjenje svih štrajkačkih zahteva radnika Autosaobraćaja i FAP Priboj!

2. Ukidanje odluke o smanjenju subvencija. Umesto toga potrebno je donošenje odluke o povećanju subvencija za državna preduzeća kako bi im se omogućio izlazak iz pat pozicije u koju je doveo nesposobni menadžment iz redova buržoaskih partija.

3. Momentalno povećanje poreza za strane investicije. Porezi za investicije u Srbiji su najniži u regionu što je nedopustivo. Strani kapital dolazi da odnese a ne da donese!

4. Momentalno povećanje poreza na profit! Eksploatatori moraju da plate za krizu koju su sami napravili!

5. Ukidanje svih antinarodnih „antikriznih“ mera, uključujući tu i nakaradni predlog zakona o radu!

U slučaju da Vlada Srbije ne sprovede ove zahteve NKPJ traži da se hitno povuče sa vlasti jer je nesposobna da rukovodi državom, privredom i društvom. NKPJ ukazuje da buržoaska parlamentarna opozicija nije alternativa lošoj vlasti na čelu sa SNS, jer isto kao i ona sprovodi nakaradni neoliberalni kapitalistički ekonomski koncept, suprotstavljen vitalnim interesima naroda. Jedini način da se trajno reše problemi sa kojima se suočava privreda Srbije je zaustavljanje privatizacije i deprivatizacija sve dosad privatizovane imovine. Nema „poštene“ privatizacije. Svaka privatizacija je pljačka imovine koju je decenijama stvarala radnička klasa naše domovine.

Živela borba radnika Autosaobraćaja!

Živela borba radnika FAP Priboja!

Živela borba radnog naroda Srbije protiv eksploatacije!

Stop antinarodnim merama buržoaske vlade!

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

29.oktobar 2013. godine