SOLIDARNOST SА RADNICIMA U URUGVAJU

Nova komunistička partija Jugoslavije (NKPJ) u potpunosti podržava protest i solidariše se sa svim zahtevima sedmorice radnika iz Srbije koji se puna tri meseca bore da im kapitalistički poslodavci u Urugvaju isplate ugovorom predviđene zarade.Da bi se izborili za ono što su ostvarili svojim radom radnici iz Srbije su bili prinuđeni da počnu štrajk glađu na centralnom trgu u Montevideu ispred zgrade ministarstva rada te zemlje. Naime, monteri zaposleni u beogradskom preduzeću Termoelektro su u Urugvaj došli preko firme Almag u vlasništvu Aleksandra Majkanovića iz Kladova, inače člana buržoaske pro-imperijalističke partije Mlađana Dinkića Ujedinjenih regiona Srbije. U Urugvaju su naši radnici došli do saznanja da je Majkanovićeva firma u blokadi i da oni u suštini rade za preduzeće kojem je na čelu njegova žena. Preko te firme njih su angažovale austrijske kompanije Kresta i Felvok, koje su podizvođači radova za korporaciju Montes del Plata iz Urugvaja koja gradi najveću fabriku celuloze u svetu. Ugovorom je bilo predviđeno da radnici dobiju 10.000 dolara svaki međutim kapitalistički poslodavac Montes del Plata odbija da isplati tu sumu, umesto koje našim radnicima nudi daleko manju. Pored toga, drske gazde Monte del Plata su uspele da izdejstvuju sudsku odluku da 7. novembra sedmorica srpskih radnika moraju da se isele iz radnog kampa u kome stanuju a prethodno im je onemogućen pristup menzi. Kapitalistički poslodavac odbija da im obezbedi, ugovorom predviđene, avionske karte za povratak u Srbiju , ucenjujući ih da prethodno moraju da potpišu ugovor kojim se odriču ranije ugovorene zarade od 10.000 dolara i prihvataju sumu od svega 2.000 za posao koji su pošteno radili od kraja maja ove godine. Radnici iz Srbije su pokrenuli sudski postupak protiv Monte del Plate i gladni i bez sredstava za život čekaju ishod suđenja. S obzirom da je kapitalistički poslodavac uspeo da obezbedi da se naši radnici izbace iz smeštaja pre donošenja odluke suda jasno je da na taj način želi da ih onemogući da dođu do svog mukom zarađenog novca.

NKPJ u potpunosti osuđuje izrabljivačko ponašanje korporacije Monte del Plata i traži da bestidni kapitalistički poslodavac odmah ispuni obaveze prema radnicima iz Srbije. Ponašanje kako Monte del Plate tako i austrijskih i srpskih firmi koje su učestvovale u angažovanju naših radnika najbolje pokazuju eksploatatorsko lice kapitalizma. Kapitalistima nije stalo samo da ostvare profit eksploatacijom tuđeg rada već i da prevare i zakinu na zaradi trudbenike kada im se god ukaže prilika za tako nešto. Posebno su ugroženi radnici iz inostranstva koje gramzive kapitalističke gazde ne prezaju da prevare i ostave bez zarade. Poznato je da širom sveta buržoazija brutalno eksploatiše strane radnike plaćajući ih bedno na ta način smanjujući cenu rada i domaćim radnicima. Takvim pojavama se NKPJ izričito suprotstavlja i osuđuje ih bez obzira da li se odvijaju u inostranstvu ili u Srbiji. Da bi se sprečilo lihvarsko ponašanje buržaoazije potrebno je razvijati radničku solidarnost i saradnju sindikata kako bi se ostvarila veća zaštita trudbenika koji rade u inostranstvu.

NKPJ je svoju solidarnost sa srpskim radnicima u Urugvaju pokazala i u praksi na taj način što je o nepravdi koja im je urađena obavestila svoju sestrinsku Komunističku partiju Urugvaja ( PCU) zamolivši je da organizovanjem određenih političkih akcija pomogne monterima Termoelektra da dođu do svojih zarada i bezbedno se vrate u zemlju. NKPJ takođe smata da je sramno što se buržoaska vlada Srbije gotovo uopšte nije zainteresovala niti učinila bilo šta adekvatno da pomogne svojim građanima u nevolji. Nonšarlantno ponašanje Vlade Srbije jasno ukazuje da kapitalistička vlast u Srbiji uopšte ne mari za interese radničke klase. NKPJ izričito zahteva od nadležnih organa u Srbiji da, s obzirom da je to njihova dužnost, učine sve kako bi naši radnici došli do svojih zasluženih zarada. Takođe, NKPJ traži da se utvrdi evenutalna odgovornost kapitalističkih poslodavaca iz Srbije vezano za prevaru i šikaniranje koje je našim radnicima priredila korporacija Monte del Plata.

Sekretarijat Nove komunističke partije Jugoslavije

Beograd,

2.11.2013. godine