69 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

Активисти НКПЈ и СКОЈ-а учествовали су у обележавању пробоја Сремског фронта, у коме су јединице Народно-ослободилачке војске Југославије и Црвене армије сломили фашисте и њихове усташке помогаче и отерали их из наше домовине. У сарадњи са београдским активом СУБНОР-а, скојевци су одали почаст палим борцима у херојској антифашистичкој борби, и прославили велику победу наших народа над фашистичким окупатором.Сматрамо да је неговање традиције антифашизма нарочито важно у данашњим временима, не зато што, као што то неки кажу, су то „европске вредности“, тековина на којој почива ЕУ, већ напротив – зато што се над нама надвија нова окупаторска опасност од стране НАТО и ЕУ, у којима видимо исто што и у фашистима – експоненте монополистичког капитала и империјалистичког окупатора.

ЕУ се заправо ослања на фашизам, о чему објективно говоре њени антидемократски закони, бројне иницијативе ЕУ бирократије за забрану комуниста-јединих доследних антифашиста, однос према имигрантима, националним мањинама и мањим народима, хегемонија немачког капитала, као и чињеница да је мноштво нацистичких сатрапа после рата нашло уточиште у земљама ЕУ, која је преузела читаве структуре Трећег рајха и упрегла их у своју машину. Да не говоримо о тешкој социјалној неправди пристутној у ЕУ, као и израженој социјалној неједнакости мушкараца и жена – које свакако нису тековине антифашизма. Догађаји у Украјини су нам данас очити пример који показује фашистичку природу ЕУ – она користи фашистичке банде које су извршиле прави хитлеровски пуч онда када је украјинска влада одбила курс који јој је наметала ЕУ. На крају, нашим народима је јако познат „антифашизам“ ЕУ, која је разбила СФР Југославију, земљу створену у антифашистичкој борби, а касније зверски бомбардовала СР Југославију.

У том духу, посебно поздрављамо говор Миодрага Зечевића, председника СУБНОР-а, који је истакао сву трагедију и назадовање изазвано империјалистичким разбијањем наше домовине Југославије.

Фашизам је побеђен, али не и капитализам, који у својој монополистичкој, империјалистичкој фази, изнова и изнова обнавља фашизам и користи га за борбу против радничке класе и слободољубивих народа. Зато обележавањем славне антифашистике борбе наших народа, ми потпаљујемо пламен наше борбе коју и даље водимо против капиталистичких експлоататора и империјалистичких завојевача рата.

Слава палим борцима НОВЈ И Црвене армије у борби за слободу народа Југославије!

Не рату међу народима – не миру међу класама!

Смрт фашизму – слобода народу!