ПРОТЕСТ ПРОТИВ АНТИНАРОДНЕ „ИЗЛОЖБЕ У ИМЕ НАРОДА” ПОСЛАО ЈАСНУ ПОРУКУ – ФАШИЗАМ У СРБИЈИ НЕЋЕ ПРОЋИ

Протест који је одржан у организацији НКПЈ и СКОЈ-а, у сарадњи са ГО СУБНОР Београда и уз присуство неколицине припадника других левичарских организација, поводом антинародне изложбе у ,,Име народа“ послао је јасну поруку да фашизам у Србији неће проћи.Ова срамна изложба је са једне стране окупила фондацију др. Зоран Ђинђић, ЛДП, СПО, Заветнике и друге реакционарне буржоаске групације, а обезбеђење су чинили керови на ланцима буржоазије, неофашистичке групације. Групације које су биле у организацији ове изложбе нису успеле у покушају да испровоцирају протест припадника антифашистичког скупа, и изазову озбиљнији инцидент, њихов напад је моментално био одбијен од стране наших активиста. Скуп су окарактерисале партизанске песме, као и пролетерска химна Интернационала, док су скандиране пароле „Неће проћи НАТО фашисти“, „Усташе четници – заједно сте бежали“ и многе друге.

Присутнима се обратио први секретар СКОЈ-а и члан секретарија НКПЈ, друг Александар Ђенић, који је у свом надахнутом говору истакао да није чудо што се данас организује оваква изложба, јер су на власти оне снаге чији су идеолошки преци били сарадници Рима и Берлина, као што су данашњи властодршци послушници Брисела и Вашингтона. Истакао је и да ова изложба за свој суштински циљ има рехабилитовања фашистичких злочинаца и њихових слугу, а то најбоље показује чињеница да је као антикомунистичка жртва, на самој улазници за изложбу, приказан лик Јована Аћимовића, првог преседника владе који је постављен од стране нацистичког окупатора. Друг Ђенић је даље напоменуо да ми нисмо имали само антифашистичку борбу, већ и револуцију која је искоренила глад, незапосленост, изградила домове, фабрике, обезбедила сваком појединцу да се школује и лечи, односно обезбедила живот достојан човека, те да стога и није чудо да они који су нашу земљу распродали у бесцење по налогу Брисела и Вашингтона, лихварских институција као што су ММФ и Светска банка, сада желе да рехабилитује своје идеолошке претке, који су исто радили против свог народа, оправдајући на тај начин своју данашњу улогу. Друг Ђенић је нагласио да није случајно што се ова изложба одржава у музеју који је некада носио назив Музеј Револуције, и који се налази на тргу који је носио име Маркса и Енгелса. На крају је друг Ђенић поручио да данашњи повампирени фашизам као што је у Украјини, Мађарској, Венецуели, Грчкој има исту своју улогу сад, као и некад и да је он на страни крупног капитала као његова последња линија одбране. Такође друг Ђенић је поручио да рехабилитација нацистичких злочинаца и домаћих издајника неће проћи! Да у Србији фашизам неће проћи!

Изложба под називом „У име народа“ није никакав аутентичан и никакав културни догађај, већ прекопирана политичка пропаганда реакционарних и радикално десничарских кругова које углавном потпомажу различити сумњиви фондови који су у спрези са полугама империјализма, тј. интерсима крупног капитала. Сличне манифестације и пројекти су спроведени у многим земљама, а резултате тих изложби и пројеката рехабилитације поражене стране из периода Другог светског рата најбруталније тренутно осећа народ Украјине у којој су „рехабилитоване“ фашистичке снаге повампирене на „Еуромајдану“ спровеле државни удар и довеле земљу на ивицу грађанског рата. У Мађарској, у чијем главном граду, у самом центру постоји музеј под називом „Кућа (комунистичког) терора“ којом се такође „исправља неправда“ над пораженом страном у Другом светском рату, на недавно одржаним изборима, победила је радикално десничарска партија склона национал-шовинистичким испадима и глорификовању „Хортијеваца“, а трећа је била партија Јобик, отворено фашистичка групација. Изложба „У име народа“ неодољиво подсећа на ове и сличне пројекте, а да је реч о провидној буржоаској пропаганди потврђују и присутне званице на отварању (од Вука Драшковића, Јелисавете Карађорђевић, разних квази интелектуалаца и квази уметника, истакнутих функционера либерала, неочетника и фашиста), као и свеприсутна, ненаучна и нетачна формулација „жртве и злочини КОМУНИЗМА“ чиме се ова изложба сасвим транспаренто идејно определила.

НКПЈ и СКОЈ жале све невине жртве, али и напомињемо да се историја не може изнова написати (посебно не од стране тако слабих историчара и интелектуалаца као што су аутори ове изложбе), она се може само фалсификовати.

Ваља напоменути и да је скуп закључен поздравом „Смрт фашизму – слобода народу“.