ОБЕЛЕЖЕН РОЂЕНДАН ДРУГА ЛЕЊИНА

144. годишњица од рођења Владимира Иљича Уљанова Лењина обележена је традиционалном академијом у организацији Нове комунистичке партије Југославије (НКПЈ), 22. априла у сали Нови свет, у седишту НКПЈ у Београду.Као и сваке године НКПЈ наставља традицију одавања почасти великану нашег покрета и класику научног социјализма, притом истичући главне друштвено-политичке актуелности. Свакако је једна од главних актуелности на међународном плану сложена ситуација у делу домовине Лењина, Украјини, републици која је захваљујући совјетској власти и револуцији на чијем је челу био Лењин доживела у својој историји највећу националну, социјалну и економску еманципацију. Срамна су злодела повампирених бандеровских фашиста и њихових спонзора из ЕУ који су отпочињање пуча на Еуромајдану обележили симболично демолирањем на стотине споменика и других знамења Лењина, ударајући тако управо на вредности националног, социјалног и економског достојанства народа Украјине.

У говорима који су одржани на Свечаној академији било је највише речи управо о овој теми, што је био симболичан гест слања поруке солидарности и истицања вредности које никакава повампирена фашистичка багра неће поништити. Говоре су одржали најпре Извршни секретар друг Александар Бањанац, који је све окупљене пригодним рефератом подсетио на живот и дело друга Лењина, потом Први секретар СКОЈ-а друг Александар Ђенић, који се посебно фокусирао на омладинске теме и скорашње акције СКОЈ-а, и на крају је реч узео Генерални секретар НКПЈ друг Батрић Мијовић који је истакао да дело Лењина и идеје којима је он даривао читаво прогресивно човечанство ни за јоту нису изгубили на својој актуелности и значају, посебно данас, у кризи капитализма и варварским атацима на свест радног народа рехабилитовањем фашизма и историјским ревизионизмом који је општи тренд поглавито у дубоко унсрећеној Европи.

Скуп је окончан у позитивном и борбеном духу с плановима за следеће активности наше Партије и омладине, од којих је свакако најкрупнија још једна традиционална манифестација – обележавање 1. маја, Међународног празника рада и пролетерског интернационализма.