ПРИВАТИЗАЦИЈА СТУДИЈА Б ЈЕ ПЉАЧКА

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије протестује против продаје Радио-телевизије Студио Б приватном предузећу Максим медија које у свом власништву има ТДИ и још неке радио станице. НКПЈ протестује и против приватизације неколико локалних радио и тв станица у Србији које су продате далеко испод вредности свог капитала и имовине.Приватизација Студија Б, као и свака друга иначе, представља грозоморан антинародни чин и пљачку јер је то медијско предузеће које је својим средствима створио радни народ за понижавајуће бедну цифру од нешто више од 500 хиљада евра прешло у руке буржоаског послодавца. На тај начин је причињена велика штета Граду Београду као и свим његовим становницима који су остали без градске телевизије. Програм Студија Б ће сада креирати буржоаски послодавац сходно својим пословним интересима и интересима експлоататорске класе којој припада а не сходно ономе што је добро и исправно за Београђане. Такође, доласком приватног власника угрожена су и радна места јер запослени могу да буду суочени са отпуштањима што је једна од основних метода капиталиста за повећање профитне стопе . Преласком медија у руке приватног капитала елиминише се могућност да они буду објективни, одговорни и у служби јавног интереса јер ће првенствено штитити интересе свог власника и оних буржоаских политичких кругова којима је он наклоњен.

Приватизација државних, градских и општинских медија у Србији врши се по директиви империјалистичке тамнице народа Европске уније чији је циљ да богати буду још богатији а сиромашни још сиромашнији. Та приватизација се спроводи под фирмом „елиминисања утицаја државе у медијима“ а стварни циљ је да у руке страног и домаћег капитала дође вредна имовина, у конкретном случају медији као средство које ће буржаоазија уптребити за своју антинародну пропаганду. Приватизација медија у Србији је не само уперена против интереса грађана, државе и запослених већ је и још један евидентан доказ колико је процес придруживања империјалистичкој тамници народа ЕУ, коју спроводи буржоаски про-империјалистички режим Александра Вучића, ретроградан и зашто га моментално треба обуставити.

НКПЈ тражи да се поништи одлука о продаји Студија Б и других тв и радио станица у Србији и да се оне одмах врате у општенародно власништво. Такође, НКПЈ тражи да се одмах стопира одлука о приватизацији Тањуга и других медија у власништву државе и општина као и о ликвидацији Радио Србије. НКПЈ захтева да се изврши процес деприватизације све опљачкане општенародне имовине, да она буде национализована и враћена народу а да се процес приватизације који је у току одмах заустави и да се сви отпуштени радници врате на посао.

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

03.септембар 2015. године