КСЕНОФОБИЈА У СРБИЈИ НЕЋЕ ПРОЋИ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије осуђује став Српске народне партије чији су челници у више наврата затражили да се подигне зид према Македонији и на тај начин спрече избеглице из Сирије и других земаља да улазе у Србију.НКПЈ такође протестује и због изјаве челника општине Чајетина у којој је на власти СНП да у случају расподеле избеглица из Сирије и других земаља у Србији та општина “нече моћи да их прихвати”. НКПЈ осуђује и позиве клерикалних десничара из редова Двери који траже да Србија затвори границе за избеглице и у потпуности одбацује ксенофобне позиве на мржњу коју изражавају нео-фашистичке групе безвредне да им се и име спомене.

Срамне изјаве о подизању зида према Мађарској, одбијање да се збрину избеглице ако буде било потребе за тим, позиви на затварање граница за те несрећне људе и бесмислене оптужбе на њихов рачун које шире клеро-фашисти дају крила атомосфери ксенофобије која је изражена не само код нас већ и у целој Европи. То је потпуно недопустиво и такви јалови покушаји неће проћи у Србији. Народ Србије добро зна шта су то империјалистички ратови, неправда, мука и страдање. Да је радни народ Србије солидаран, саосећајан и спреман да помогне показује однос грађана према избеглицама. На жалост постоје и они који дају овакве срамне изјаве али су на срећу у мањини.

Тачно је да је империјалистичка Европска унија са својим савезницима из Сједињених Америчких Држава и НАТО крива за избегличку кризу, тачно је да је империјалистичка ЕУ дужна да реши проблем који је изазвала и да збрине избеглице на својој територији али да она то не жели већ терет пребацује на плећа држава попут Србије. Међутим срамно понашање ЕУ према избеглицама не треба да буде пример који треба да следе Србија и њени грађани, већ избеглицама треба помоћи на сваки начин. НКПЈ поручује да срамне идеје о подизању зида и затварању граница неће проћи и у истој оној мери у којој осуђује лицемерну политику према избеглицама коју води империјалистичка ЕУ исто тако осуђује и оне који шире ксенофобију наводно штитећи “националне интересе” а у суштини распирују шовинизам и расизам у његовом најгорем облику.

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

22. септембар 2015. године