САВАМАЛА РАДНИЧКИ А НЕ БУРЖУЈСКИ КВАРТ

Активисти Нове комунистичке партије Југославије (НКПЈ) узели су учешће у протесту против изградње буржујског кварта „Београд на води“ у главном граду Србије одржаном у недељу 27. септембра.НКПЈ најоштрије протестује против непримерне реакције полиције која није дозволила не само мирним демонстрантима већ ни пролазницима приступ месту где је постављен камен темељац за изградњу тог луксузно кварта али је истовремено омогућила активистима владајуће буржоаске про-империјалистичке Српске напредне странке да буду присутни на том месту што је подједнако срамно и дискриминаторски.

Активисти НКПЈ су током протеста поносно држали транспарент на коме је писало „ Београд неће буржујски кварт на води“. Током скупа активисти НКПЈ су били принуђени да се успешно одупру покушају „аполитичних“ грађана а у ствари активиста буржоаских про-империјалистичких партија попут Демократске странке, Демократске странке Србије и других организација да уклоне транспарент који су носили на коме је поред пароле био и срп и чекић и звезда петокрака. Активистима буржоаских организација који су неуспешно покушали да уклоне транспарент НКПЈ је сметала класна садржина поруке на њему. Активисти про-империјалистичких буржоаских организација, првенствено Демократске странке немају ништа против тога да Савамала постане буржујски кварт већ им смета само то што Српска напредна странка за будзашто вредно земљиште даје својим буржоаским партнерима из Уједињених Арапских Емирата уместо да га они исто тако будзашто дају својим буржоаским парнерима из Европске уније и редова домаћих тајкуна са којима су повезани. Стога НКПЈ поручује грађанима Београда да их буржоаска опозиција на челу са Демократском странком обмањује јер не жели искрено да сачува Савамалу од продаје тајкунима већ покушава да стекне јефтине политичке поене и дође у позицију да она одлучује којој капиталистичкој интересној групи ће припасти могућност да стиче баснословне профите градећи у том насељу. Доказ да иза „аполитичног протеста“ на коме су присуствовали и активисти НКПЈ стоји буржоаска опозиција, којој не одговара класни карактер скупа, је чињеница да се касније највећи број учесника из редова организатора прикључио паралелном протесту Демократске странке. НКПЈ се на скупу појавила како би изразила свој протест против антинародног потеза власти и поручује јавности да је „аполитичност“ вода у мутном у којој буржоазија полушава да оствари своје интересе и да јасно и гласно треба рећи да нико нема право да распродаје земљиште у Савамалој коју је градио крвљу и знојем радни народ Београда, Србије и Југославије. Савамала је кварт радних људи а а не буржуја из редова власти и опозиције и то тако треба и да остане.

Иако је Савамала, развојем привреде у социјалистичкој Југославији, била градска зона у којој се задржала и додатно развила индустријска делатност преласком у државно власништво, народне власти су сачувале културну баштину из претходног периода. Актуелне власти на челу са премијером Александром Вучићем и градоначелником Београда Синишом Малим јасно показују да је буржоазији сервилност према страним инвеститорима далеко важнија од културног наслеђа главног града Србије. Изградњом буржујског „кварта на води” Београд би изгубио индустријску зону од непроцењиве важности за несметан рад и развој привреде у Србији. Такође, изградња станова у “Београду на води” не би ништа значила грађанима главног града Србије, нити других делова земље, из простог разлога што је буржоаска власт својом ретроградном политиком, пре свега приватизацијом, уназадила економију и куповну моћ, те радни људи једва имају новца за куповину гарсоњера и једнособних станова. Самим тим, намеће се закључак да ће у „Београду на води” живети страна и домаћа буржоазија која је новац стекла експлоатацијом туђег рада и без проблема може да плати прескупе луксузне станове који ће се ту градити.

Секретаријат НКПЈ,

Београд,

28. 09. 2015.