НИ ВУЧИЋ НИ ДОС ВЕЋ ВЛАСТ РАДНОГ НАРОДА

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије ( СКОЈ) са одушевљењем поздрављају успешно организован скуп „Студенти подржавају раднике“ одржан у уторак 11. априла испред Владе Србије и протестне шетњу радника, студената, синдикалаца и других грађана коју су предводили Студентски фронт (организатор скупа) и Удружени синдикати Србије „Слога“.Циљ тог скупа је био протест против катастрофално лошег положаја радничке класе у Србији и подршка радницима Гоше у генералном штрајку, ИМТ-а који се боре против проглашеног стечаја у фабрици, Фори текстила против прековременог рада, ФАП-а за опстанак фабрике, са Владицом Томашевићем, председником синдиката „Слога“ у крушевачком Трајалу који је добио отказ због своје синдикалне делатности као и свим другим радницима у протесту широм Србије.

Испред Владе Србије окупљенима су се обратили Милан Петковић, први секретар Студентског фронта, Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије “Слога” и Александар Бањанац генерални секретар Нове комунистичке партије Југославије.

У свом говору Милан Петковић је истакао да је једна од најважнијих ствари у борби угњетене већине становништва Србије, студената, радника, сељака, незапослених, самозапослених и свих оних који живе од свог рада, борба против изборног закона који је направљен тако да на изборима могу да се боре за власт само они који имају новац, па је тако радни народ стављен у политичку илегалу јер је лишен материјалних средстава за учешће у изборној трци.

Жељко Веселиновић, председник УСС “Слога” се осврнуо на лош положај радника у Србији и незаконито отпуштање Владице Томашевића, председника синдиката Слога у Крушевцу.

Александар Бањанац, генерални секретар НКПЈ је говорио о кобним последицама приватизације. Позвао је народ на супротстављање “мерама штедње” и истакао да нема мањег зла када се бира између буржоаских про-империјалистичких политичких партија које су учествовале на изборима јер су све биле на власти и измењале су се опљачкавши народ. Такође је позвао на хапшење бившег словачког буржоаског послодавца Гоше јер је он директно одговоран за самоубиство радника Драгана Младеновића, који се обесио због тешког материјалног положаја као последице нередовних исплата зарада у тој фабрици. У славу Драгана Младеновића Бањанац је позвао на минут ћутања чиме су окупљени одали пошту невиној жртви приватизације и беде која хара Србијом.

НКПЈ и СКОЈ посебно поздрављају идеју за банер који су носили активисти Студентског фронта “Ни Вучић ни ДОС, већ радни народ” као и прогресивне пароле које су извикиване “Бандо буржујска”, “ Студенти радници, заједно смо најачи” и друге. НКПЈ и СКОЈ истичу да је суштна у томе да није довољна борба само против Вучићеве власти већ се потребно свим силама супротставити ретроградном капитачистичком систему који је створио Вућића и њему идентичне буржује из опозиције.

Само уједињеним фронтом, радници, студенти, сељаци, самозапослени, незапослени, омладина, пензионери, истичући своје праведне социјалне захтеве могу да се изборе за бољи живот и победе буржоаски про-империјалистички режим Александра Вучића, подједнако реакционарне буржоаске про-империјалистичке опозиционе странке и израбљивачки капиталистички систем.

Доле Вучићев буржоаски анти-народни режим!

Диче буржоаска анти-народна опозиција!

Доле капиталистичка експлоатација и тлачење!

Живела борба радничке класе за слободу!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Секретаријат Савеза комунистичке омладине Југославије

Београд,

12. април 2017. године