28. РОЂЕНДАН НКПЈ

У суботу 30. јуна, у свом седишту, у Устаничкој 17 у Београду, активисти Нове комунистичке партије Југославије (НКПЈ) прославили су 28. рођендан Партије.


Током прославе, евоциране су успомене на оснивање и пређени пут НКПЈ, разматрана је актуелна политичка ситуација у земљи и свету и закључено је да Партија и њен подмладак Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) са оптимизмом и уздигнутог чела настављају борбу за обнову социјализма и наше домовине Југославије, коју је разбио западни империјализам и домаћа пета колона.

НКПЈ је формирана 30.јуна 1990. године у Београду у сали Савеза инжењера и техничара уз присуство делегата из свих делова Југославије. Партија је настала у веома тешком тренутку за међународни комунистички покрет. То је био период у коме је због грозоморне издаје Михаила Горбачова, генералног секретара Комунистичке партије Совјетског Савеза она свргнута са власти, СССР је расформиран а на његовом простору је рестауриран капитализам. Захваљујући тој мучкој издаји са власти су пале социјалистичке владе у Источној Европи као и у неким земљама Азије и Африке. Болне последице нису заобишле ни наше просторе па је тако западни империјализам уз помоћ домаће пете колоне разбио нашу домовину СФРЈ и социјалистичко друштвено уређење.

Наставши у таквим околностима НКПЈ је од првог дана водила борбу против антикомунистичке хистерије, коју су подгревале реакционарне снеге, издајничке политике Горбачова и његове клике, агитовала за очување Југославије а против буржоаских сепаратистичких про-империјалистичких клика у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Македонији као и снага контрареволуције у Србији и Црној Гори. Како је све већи број младих прилазио редовима НКПЈ на предлог оснивача и првог генералног секретара НКПЈ Бранка Китановића обновљен је 25.јануара 1992. године у Београду, Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) као партијски подмладак.

Током деведесетих, Партија се супротстављала притисцима западног империјализма на Савезну Републику Југославију, коју је сматрала нукелусом за обнову Југославије од Триглава до Ђевђелије. НКПЈ је и тада као што то чини и сада истицала да је за крвави братоубилачки рат, ратне злочине и разарања, разбијање земље искључиви кривац западни империјализам и домаћа пета колона, зарад грамзивих интереса крупног капитала. Партија је подржавала анти-мпеирјалистичке власти СРЈ и Србије које су биле на мети западних центара моћи али се противила приватизацији и другим облицима капиталистичке рестаурације који су започели у том периоду. Током злочиначке НАТО агресије на СРЈ 1998. године НКПЈ се активно укључила у одбрану земље како кроз упознавање светске јавности преко сестринских комунистичких партија шта се дешава, протестних митинга и учешћа њених активиста у редовима Војске Југославије. Кумановски споразум, Партија је оценила као верификацију окупације јужне српске покрајине Косова и Метохије. До данас има неизмењен став по том питању и одлучно тражи да се Косово и Метохија одмах врате у састав матице Србије а окупаторске НАТО трупе одмах напусте територију наше земље.

Током Петооктобарског контрареволуционарног пуча разјарена реакционарна банда , искористивши бројчану премоћ и издају почињену у врху служби безбедности и Војске Југославије, координирану од стране западног империјализма, запалила је просторије НКПЈ које су се тада налазиле у Немањиној 34 у Београду, али с обзиром да није могла да контролише ватру коју је изазвала разбежала се баш као што то раде уплашене хијене. Починиоци тог кривичног дела нису приведени правди до данас. Након Петооктобарске контрареволуције НКПЈ стаје у прве борбене редове снага које су се успротивиле потпуној капиталистичкој рестаурацији, приватизацији општенародне имовине, разбијању СРЈ а потом и заједнице Србије и Црне Горе, процесу придруживања тамници народа Европској унији и сарадњи са непријатељем нашег народа и прогреса, ударном песницом западног империјализма, НАТО.

Након доношења дискриминаторских закона о изборима и политичким партијама, који онемогућавају равноправно учешће у политичком животу Србије , аутентичним борцима за интересе радног народа ( немогућност регистовања у својству политичке партије и самосталног изласка на изборе због бројних рестриктивних мера), Партија је 2012. године прокламовала стварање Уједињеног фронта. Тај фронт треба да окупља раднике, сељаке, студенте, омладину, незапослене, пензионере и поштену интелигенцију као и све истински прогресивне организације у Србији како би се подједнако, како на уличним протестима тако и на изборима супротставили антинародним мерама буржоаског про-империјалистичког режима у то време Бориса Тадића а сада Александра Вучића. Ту линију, НКПЈ и СКОЈ доследно спроводе и данас наступајући под паролом „Ни Вучић ни ДОС, већ власт радног народа“ јачајући је из дана у дан у циљу укидања неправедних експлоататорских друштвених односа и обнове наше домовине Југославије.

Није крај, почетак је!

Секретаријат НКПЈ,

01.07.2018.