СЛОЖНО У ОДБРАНУ АЗОТАРЕ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије протестује против дрске и безочне одлуке буржоаска про-империјалистичке Владе Србије да прогласи стечај у панчевачкој Азотари, највећем произвођачу вештачког ђубрива у Србији.


Не постоји ниједан једини разлог за проглашење стечаја у Азотари. Фабрика нормално послује и не бележи никакве губитке. Када је реч о старом дугу процењеном на 200 милиона евра, искључиви кривац за то је штетна приватизација урађена за време ДОС-овог буржоаског про-империјалистичког режима која је Азотару завила у црно а након тога лоше руковођење и махинације од стране неспособних руководећих кадрова буржоаских владајућих странака у фабрици. Радници Азотаре нису криви за дуговања и не треба да испаштају због погубних одлука буржоаских власти и бившег приватног страног власника. Држава веома лако, примера ради увођењем већих пореза страним инвеститорима ( најнижи су у региону Југоисточне Европе) или преусмеравањем буџетских средстава која као субвенције завршавају у рукама приватног експлоататорског капитала веома лако и брзо може да регулише дуговања Азотаре према Јавном предузећу “Србијагас”.

Таман након што је Азотара мало стала на ноге после огавне приватизације која ју је потпуно уназадила, овог пута напредњачки режим са својим “социјалистичким” прилепцима, жели да ту фабрику поново прода будзашто приватном капиталу или је ликвидира зарад интереса увозмичког лобија. Тврдња Министарства енергетике којим руководи кадар Социјалистичке партије Србије Александар Антић, да је стечај у Азотари обавеза коју је Србија преузела према Међународном монетарном фонду представља приглупу и полтронску реакцију која јасно демонстрира да буржоаски режим води рачуна само о интересима крупног капитала, нарочито оног страног са запада, а да за грађане Србије, међу њима и око 1.000 запослених у Азотари не мари уопште.

НКПЈ у потпуности подржава и поздравља штрајк који су у у петак започели чланови Самосталног синдиката Азотаре а који ће бити настављен у понедељак. Штрајкачи траже да Министарство привреде повуче срамни предлог да Азотара оде у стечај и након тога се будзашто прода приватном капиталу. НКПЈ апелује на раднике Азотаре да се не сукобљавају између себе, да се не деле и свађају, јер ће буржоаски режим покушати да искористи сваку евентуалну неслогу како би лагано спровео стечај.

НКПЈ од Министарства привреде тражи да повуче скандалозну одлуку о стечају у Азотари и захтева да ниједан радник те фабрике не буде отпуштен. НКПЈ захтева да Азотаром руководе стручни и способни професионалци а не неспособни кадрови буржоаских партија, како би се Азотари у потпуности омогућило успешно пословање.

НКПЈ позива све синдикате, истинске левичарске организације, раднике, сеоски пролетаријат, незапослене, студенте, омладину, пензионаре , поштену интелигенцију, све обесправљене и угњетаване, да се солидаришу и подрже борбу радника Азотаре за очување фабрике и егзистенције њихових породица. Само слогом и организованом борбом радници Азотаре могу да се изборе за тај циљ, али је њега немогуће остварити без подршке прогресивне јавности и радничке солидарности!

Даље руке од Азотаре!

Безрезервна подршка штрајку радника фабрике!

Стечај неће проћи!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

14. 07. 2018.