ПРИВЕДЕН АКТИВИСТА НКПЈ И СКОЈ-а ЗБОГ СОЛИДАРНОСТИ СА ИЗБЕГЛИЦАМА

Активиста НКПЈ и СКОЈ-а, друг Божо Ћоровић је приведен од стране полиције због солидарности са избеглицама које је Комесаријат за избеглице хтео да избаци из избегличких станова. Против друга Боже Ћоровића је подигнута кривична пријава, а он је лажно оптужен да је учестовао у пробијању кордона полиције. Божо Ћоровић је приведен заједно са још 15 особа које су учестовале у протесту против исељавања избеглица из станова Комесаријата за избеглице.


Захваљући протестима грађана, одложено је исељење избеглица које живе у становима Комесаријата за избеглице у Устаничкој улици 244 г у Београду. Полиција је у јутарњим часовима блокирала прилазе згради, док су грађани који су дошли да се солидаришу са избеглицама заобишли кордон полиције и окупили су се испред улаза.

Захваљући солидарној акцији грађана, Миодраг Стевић који је данас требало да буде исељен, пстигао је договор са Комесаријатом за избеглице да до 15. августа врати кључеве од стана, ако му Комесаријат за избеглице обезбеди откуп сеоског имања на територији Смедерева.

Комесаријат за избеглице је покушао да исели избеглице из станова 23. и 24. јула у сарадњи са полицијом. Окупљени грађани су то спречили, а полиција је 24. јула похапсила 16 грађана у раним јутарњим часовима међу којима је био и наш друг Божо Ћоровић.

У Устаничкој 244 г у Београду живи 17 породица избеглих током ратова 90-их година у згради Комесаријата. Те породице су добиле решење о принудном исељењу. Избеглице су по сопствениом признању истакле да су се бесправно уселиле у те станове, јер нису имали где да живе. Комесаријат за избеглице жели да усели 20 избегличких породица које су добиле бодове према конкурсу који је окончан 2016. године, а да исели избеглице које сада живе у становима Комесаријата. Избеглице које сад живе у становима у Устаничкој 244 г желе да добију алтернативно решење и ове породице су спремне да напусте станове кад им Комесаријат за избеглице буде обезбедио кров над главом.

НКПЈ и СКОЈ захтевају од Комесаријата за избеглице да реши овај проблем и обезбеди избеглицама кров над главом, уместо да их избацује на улицу. НКПЈ и СКОЈ оштро осуђују бруталан поступак полиције и хапшење грађана који су се солидарисали са избеглицама. НКПЈ и СКОЈ се солидаришу са другом Божом Ћоровићем и захтевају од надлежних органа да се одбаце све оптужбе против нашег друга. У случају да Главни тужилац покрене неосновану тужбу против нашег друга, наша партија и наш омладински Савез ће покренути широку акцију солидарности и протестних активности (у земљи и иностранству) у знак солидарности са другом Божом Ћоровићем.

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

24. 07. 2018.