КОМУНИСТИ БРАНЕ ПКБ

Поводом истека рока за подношење пријава на тендеру за приватизацију ПКБ Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ), Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) и друге левичарске и антикапиталистичке организације одржале су данас протест испред Владе Србије са захтевом да се процес приватизације тог вредног и значајног предузећа одмах обустави.


Надлежнима у Влади Србије је том приликом предат захтев у писменој форми да се приватизација ПКБ одмах поништи јер је његова продаја против интереса радног народа Србије. На протесту је наглашено да прогресивна јавност Србије предвођена комунистима истовремено диже свој глас и против одлуке о приватизацији РТБ Бор и стечаја у Азотари као и против свих других планираних продаја и ликвидација предузећа у државном власништву. Активисти НКПЈ и СКОЈ-а су на протесту испред Владе Србије били окупљени око транспарента на коме је писало „Национализујмо тајкунско, одбранимо радничко“.

Министарство привреде Србије објавило је почетком августа срамни тендер за продају имовине ПКБ по почетној цени од 104,5 милиона евра, у коју спада 16.785 хектара земљишта у општинама Палилула, Сурчин и Зрењанин, грађевински објекти који се користе у пословне сврхе, опрема и залихе резервних делова. На тај начин буржоаске про-империјалистичке напредњачке власти у Србији за будзашто продају имовину бар десет пута већу од оне која је одређена на тендеру. ПКБ је предузеће које успешно послује и производи здраву и квалитетну храну за Београђане и његова продаја је противна интересима како запослених тако и целокупног радног народа и друштва. Епилог пљачкашког процеса приватизације биће отпуштање великог броја радника у предузећу и смањење плата како би се профит приватног власника увећао. Након три године власник ће сходно актуелним законским решењима у Србији имати право да прекине производњу и промени делатност којом се комбинат бави. То значи да ће престати са пољопривредном производњом и да ће котистити вредно земљиште на коме се налази ПКБ као грађевинско земљиште у циљу што бржег обртања профита.

НКПЈ и СКОЈ користе и ову прилику да затраже од надлежних да одмах укину бесмислену и штетну одлуку о расписивању тендера за приватизацију ПКБ а прогресивну јавност да дигне свој глас против тог грозоморног чина на штету грађана и државе Србије.

Стоп приватизацији ПКБ!

Национализујмо тајкунско, одбранимо радничко!

Сви у фронт против продаје и ликвидације имовине радног народа!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Секретаријат Савеза комунистичке омладине Југославије,

Београд,

10. септембар 2018.