ОДРЖАН САСТАНАК ЦК НКПЈ

У Београду, у недељу 30. септембра, у хотелу Славија је одржан састанак Централног комитета Нове комунистичке партије Југославије(ЦК НКПЈ). Радном састанку су присуствовали чланови ЦК из разних делова земље, а примарни циљ је био на дневни ред изнети организациона питања и планове деловања у периоду пред нама, као и дефинисати полтичке ставове НКПЈ поводом неколико актуелних тема у друштву.


На почетку састанка који је отпочео интонирањем химни „Интернационала“ и „Хеј Словени“, као и минутом ћутања поводом недавне смрти другарице Наде Гаговић, као и других чланова који су преминули у претходном периоду, утврђене су тачке дневног реда.

Прва тачка се односила на организациона питања - члан Секретаријата НКПЈ друг Урош Лазаревић је изнео прагматичне организационе предлоге у чије се разматрање прешло и утврдило да већина предлога представља добар тактички оквир даљег деловања појединих партијских органа. У оквиру прве тачке разматрао се извештај кадровске комисије по питању састава ЦК и Секретаријата и утврђено је да ће нове и званичне измене бити начињене на Годишњој конференцији почетком идуће године. Другарица Ана Ручнов је испред Секретаријата поднела финансијски извештај, што је био финални део разматрања тачке организациона питања.

Потом се прешло на другу тачку која се тицала става НКПЈ поводом тзв. „коначног решења за статус Косова“. Тим поводом је једногласно одбачена било каква подршка могућој подели Косова и истакнута је наша инцијатива да НАТО империјалистичка окупација мора што пре бити окончана а Косово враћено у пуном смислу у састав Србије.

Трећа тачка дневног реда се тицала плана деловања поводом обележавања важних јубилеја у овој и години пред нама – 75 година првог заседања АВНОЈ-а, 20 година од НАТО агресије, 100 година од оснивања Социјалистичке радничке партије Југославије (комуниста) и 100 година од оснивања СКОЈ-а.

Четврта тачка дневног реда се односила на извештај о Међународним актуелностима, активностима наше партије на том пољу и плана учешћа на неколико важних међународних скупова, од којих је први по реду 20. скуп Међународног комунистичког покрета у Атини крајем новембра.

Пета тачка која се нашла на дневном реду тицала се плана пропагандних активности. У првом реду је поновљена иницијатива за редовним излажењем партијског органа – „Нови комунист“, чије се штампање наредног издања очекује ускоро.

С последном тачком - разно, окончане су конструктивне дискусије, а Секретаријат као извршно тело ЦК ће у дело спровести иницијативе реализације свега договореног у наредном периоду.

Секретаријат НКПЈ,

Београд,

30.09.2018.