МАКЕДОНЦИ РЕКЛИ НЕ ГРЧКОМ ШОВИНИЗМУ И ЗАПАДНОМ ИМПЕРИЈАЛИЗМУ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) са одушевљењем поздравља правилну и храбру одлуку народа Македоније да масовним бојкотовањем референдума не прихвати наметање имена својој републици од стране грчке буржоауије и истовремено одбаци тежњу боржоаског проимперијалистичког режима у Скопљу да Македонија постане чланица тамнице народа Европске уније и ударне империјалистичке војне песнице НАТО.


Чињеница да је на референдум о тим питањима изашло свега 36,11 одсто бирача а да је за његов легитимитет потребна излазност већа од 50 одсто јасно је као дан да референдум није успео и да је радни народ Македоније рекао одлучно не национал-шовинизму званичне Атине и западном империјализму оличеном у ЕУ и НАТО.

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) најоштрије осуђује дрска настојања грчке буржоазије у наметању имена Македонији, које њој одговара и какво она сматра да треба да буде.Ти дрски насртаји, који представљају типичан пример мешања у ствари другог народа, дешавали су се и раније али је македонски народ од њих адекватно и ефикасно био заштићен у периоду 1945.-1990. године док је Социјалистичка Република Македонија била федерална јединица у оквиру Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. Након што је западни империјализам разбио нашу домовину СФРЈ, зарад својих хегемонистичких интереса а у Македонији власт преузели антијугословенски и проимперијалистички оријентисани буржоаски национал-сепаратисти који су отцепили Македонију од Југославије, те заштите више нема и македоноски народ је препуштен на милост и немилост хировима грчког национал-шовинизма. Користећи свој повлашћени положај, односно чланство у империјалистичким творевинама, НАТО и Европској унији, грчка владајућа буржаозија подгрева национал-шовинистичке страсти у Грчкој сходно својим политичким интересима. То раде све политичке партије изузев НКПЈ сестринске, славне Комунистичке партије Грћке (ККЕ) која се у конкретном случају противи било каквом наметању неправедних решења.

НКПЈ “оправдање” грчке владајуће буржаоазије да име Македонија поспешује “иредентистичке тенденције” и да је тиме угрожен територијални интегритет Грчке сматра потпуно лажним и бесмисленим. Чињеница да у Грчкој постоји област која се зове Македонија не даје било какво право грћкој буржоазији да намеће име и меша се у унутрашње ствари Македоније, некадашње југословенске републике.

Са друге стране, НКПЈ се у потпуности противи антијугословенској и проимперијалистичкој политици водећих македонских буржоаских партија, у првом реду ВМРО-ДПМНЕ и Социјалдемократског савеза Македоније,окренуте према приступању империјалистичким творевинама попут ЕУ и НАТО, и констатује да је таква свеобухватна оријентација супротстављена интересима радног народа Македоније.

НКПЈ позива радничку класу Македоније да још јаче дигне свој глас против тежњи да Македонија приступи НАТО и ЕУ као и против капиталистичке рестаурације и заједно са свим другим радним људима Балкана затражи одлазак НАТО трупа из региона. НКПЈ поручује да је обнова социјализма и федеративне Југославије, коју би на добровољној бази сачињавало шест народа и њихових република, једино право решење у оквиру кога Македонији нико не би могао да намеће како треба да се зове и била би у потпуности заштићена од било чијих национал-шовинистичких насртаја .

Живела борба радног народа Македоније против експлоатације и империјализма!

Живело братство македонског и српског народа!

Живело братство свих југословенских народа!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије

Београд,

02. октобар 2018.