ШТРАЈК РАДНИКА У ОЏАЦИМА!

У фабрици Магна Сеатинг у Оџацима од прошлог јутра радници су у штрајку. Радници су се одлучили на штрајк након што је бахати послодавац из Канаде без икаквог разлога смањио плату радницима за 10.000 динара. Менаџемент који управља овом фирмом прети радницима да ће добити отказ, јер су у штрајку. Такође, они прете раднциима полицијом и саопштили су им да уколико не прекину са штрајком да ће позвати полицију да их избаци из круга фабрике. У штрајку учествује око 2.000 радника. Радници који примају мизерне и бедне плате у овој фирми, који се налазе под бахатом тортуром и експлоатацијом, саде се налазе под додатним притиском.


Радници у фирми су оформили Штрајкачки одбор и како истичу. неће одустати од штрајка, док им се захтеви не испуне. Упркос претњи полицијом и отказима, радници у овој фабрици су одлучни да истрају у својим захтевима.

Канадски "Магна сеатинг" бави се производњом пресвлака за аутоседишта, а послује у Србији од 2013. године када је у Оџацима отворена прва фабрика од 4.300 квадрата у којој ради 444 радника. "Магна сеатинг" послује у 18 европских земаља. Како кажу у фабрици, сарађују са локалном самоуправом и спроводе програме "Прва шанса", интерни програм личног раста и развоја запослених, као и програм обуке средњошколаца.

Ова фабрика ради која брутално експлоатише раднике у Србији је отворена 2013. године, а на отварању новог погона у мају ове године био је присутан и антинародни председник Александар Вучић. Он је поносито истакао да ће у Србију доводити сличне инвеститоре. Он је на отварању новог погона напоменуо да ће Влада Србије још више помагати сличне инвеститоре. Прави разлог зашто овакве компаније долазе да инвестирају у Србију је тај што су наши радници осиромашени и представљау јефтину радну снагу. Закон о раду бахатим послодавцима омогућава да раде шта год пожеле и у потпуности је на њиховој страни. Данашња проимперијалистичка власт у Србији која субвенционише инвеститоре брани крупни капитал, а не раднике. Изјава председника Вучића на отварању новог погона иде у прилог интересима крупнога капитала, а не радника.

Нова комунистичка партија Југославије и Савез комунистичке омладине Југославије захтевају од бахатих послодаваца да исплате радницима крвави и поштено зарађени новац. НКПЈ и СКОЈ захтевају од државе да натера бахате послодавце да заштити раднике и натера послодавце да исплате плате радницима. Наша партија и наш омладински Савез захтевају од државе да протера све бахате послодавце из Србије и заштите раднике.

СОЛИДАРНОСТ СА РАДНИЦИМА МАГНА СЕАТИНГА У ОЏАЦИМА!

ОДБРАНИМО РАДНИЧКО, НАЦИОНАЛИЗУЈМО ТАЈКУНСКО!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Секретаријат Савеза комунистичке омладине Југославије,

Београд,

05.10.2018.