НКПЈ И СКОЈ ОБЕЛЕЖИЛИ ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА

Делегација НКПЈ и СКОЈ-а положила је венац у спомен парку ослободиоцима поводом 20. октобра, дана када је Ослобођен Београд у Другом светском рату.


Београд су, после теских борби од 11. до 20. октобра ослободиле јединице Прве армијске групе НОВЈ под командом генерала Пеке Дапчевића, са око 50.000 бораца и јединице Црвене армије, под командом генерала Владимира Ивановича Жданова. Од 17. октобра у Београдској операцији учествовала је и 23. дивизија 14. корпуса из групације под командом Коче Поповића. У борбама за ослободјење Београда погинуло је 2.953 бораца Народноослободилаћке војске Југославије, а око 4.000 их је рањено. Погинуло је и 960 бораца Црвене армије.

Ослобађањем Београда пресечена је одступница Немачкој групи армија "Е", која се под командом Фон Лера повлачила из Грчке и Албаније. Ове Немаћке снаге су биле принуђене да се пробијају тешким путевима кроз Црну Гору и Босну.

Обележавање антифашистичких датума представља веома важне активности НКПЈ и СКОЈ-а. Након привременог слома социјализма у нашој земљи и разбијања Југославије од стране империјализма, у Србији се непрекидно врши фалсификовање и ревизија историје. Лицемерје буржоаског режима, који за себе тврди да је “антифашистички”, најбоље се огледа у томе што са једне стране рехабилитује домаће издајнике из Другог светског рата, док са друге стране у прославама минимизира комунистичке симболе, прећуткује партизане као ослободиоце, фалсификује обележја која су ношена у ослободилачким биткама, прећуткује да каже да је паралелно са антифашистичком борбом спроведена и социјалистичка револуција, коју је предводила славна Комунистичка партија Југославије.

Обележавање антифашистичких тековина је веома важно у времену када имамо повамприење фашизма. НКПЈ и СКОЈ неће дозволити рехабилитацију фашиста и колаборациониста у нашој земљи. НКПЈ и СКОЈ ће увек стајати у првим редовима антифашистичког покрета, и неће дозволити да се икад забораве достигнућа славне Народно-ослободилачке борбе!

Слава ослободиоцима Београда, партизанима и Црвеној армији!

Смрт фашизму – слобода народу!

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а

Београд,

20. октобар 2018.