НКПЈ И СКОЈ СА ЧЛАНОМ КУБАНСКЕ ПЕТОРИЦЕ

Делегација НКПЈ и СКОЈ-а је била на пријему у Амбасади Кубе поводом госотовања у Београду Националног хероја Кубе, друга Герада Хернадеза. Друг Герад Хернадез је био један од чланова чувене антитерористичке групе која се борила у Мајамију против антикубанског деловања. Друг Хернадез је био осуђен на две доживотне робије и 15 година затвора, на намештеном политичком процесу у Мајамију, заједно са још четворицом његових другова и сабораца. Они су у свету познати под називом петорица Кубанаца.


Он је гостовао у Београду на сајму књига где је промовисао књигу “Шта почива са друге стране мора”. Та књига говори о истинитој причи о петорици кубанских хероја који су провели много година у америчким казаматима.

Поводом заточеништва кубанске петорице покренута је велика међународна кампања за њихово пуштање на слободу. Њихову кампању су подржали бројни нобеловци, познате личности, а покренуо је лично друг Фидел Кастро. Друг Фидел је обећао да ће они бити пушптени на слободу. Наша партија је сакупила више хиљада потписа у знак соли-дарности са кубанском петорицом. У Амбасади Кубе, друг Хернадез нам се тим поводом захвалио. Он је пуштен на слободу 2014. године када су обновљени односи између Кубе и САД. То је био један од принципијелних захтева кубанске стране која није желела да обнавља било какве односе са САД док кубанска петорица не буду пуштена на слободу.

Друг Герард Хернадез је данас члан кубанског парламента. Он је истакао да се борба са њиховим пуптањем на слободу не завршава, јер се Куба данас налази идаље под жестоким санкцијама, а свет је у хаосу због импери-јалистичких ратова.

Наша делегација је искористила прилику да размени мишљења о међународној ситуацији у Србији и свету са другом Герардом Хернадезом и амбасадором Кубе у Србији другом Густавом Триестом. Обе стране су закључиле да ћемо интезивирати сарадњу између наши сестринских партија и омладинских организација које се заснивају на прин-ципима међународне солидарности!

Секретаријат НКПЈ

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

27. 10. 2018.