ДАЉЕ РУКЕ ОД КП ПОЉСКЕ!

Судски процес против Комунистичке партије Пољске који има за циљ њену забрану, као и забрану било какве активности која пропагира комунистичку идеологију, настављен је несмањеном жестином.


У протеклих пет година у више наврата покушано да је се судским путем забрани рад КП Пољске и исто примени на све „субверзивне комунистичке“ активности. Влада Пољске је ранијим законским решењима већ ограничила низ слобода када су у питању раднички штрајкови и окупљања грађана, а забраном КПП би се цео антираднички пакет мера заокружио. Јасно да иза свега стоје буржоаске, владајуће, структуре које не крију своје антикомунистичко расположење које су подигли низом потеза на ранг државне политике.

У протеклих годину дана дошло је до више излива социјалног незадовољства, бољег организовања и повезивања радника у различитим секторима привреде, као и студената. Одговор владајућих структура није изостао. Власт је отворено прекршила аутономију Универзитета упадом полиције на трибину посвећену 200-тој годишњици рођења Карла Маркса. Истовремено, власт је са „ланца“ пустила националистичке-неофашистичке групе које су у условима социјалног незадовољства задобиле подршку једног дела пољског становништва, посебно младих, који су оправдано незадовољни својим социјално-економским положајем у друштву.

Већина грађана Пољске није антикомунистички расположено, многе генерације сећају се времена веће социјалне сигурности и бољем приступу раду, радничким и стамбеним правима. Стога је сва пажња антикомунистичке пропаганде окренута управо ка младим генерацијама којима се овај отров сервира кроз образовни систем и пропагандне центре као што је Институт за национално сећање који је преузео улогу државног органа у борби против „тоталитарног комунизма“ кроз демонизацију прошлости, њено ненаучно тумачење и отворену антикомунистичку хистерију.

Судски процес против КПП део је шире националне стратегије која се уклапа у политику ЕУ која низом конкретних закона и пропагандом отворено изједначава комунизам и нацифашизам као два лица тоталитаризма. Одбране КП Пољске више је од одбране права на постојање једне партије, то је борба за очување ширих демократских и радничких права, као и права на промену социјално-економског система који очигледно не може да задовољи интересе широких народних слојева Пољске.

Нова комунистичка партија Југославије са великом забринутошћу прати догађаје у Пољској и изражава братску и интернационалну солидарност са друговима из КП Пољске са чврстим уверењем да и поред свих препрека победа социјализма бити неминовна.

Живела КП Пољске!

Секретаријат НКПЈ,

Београд,

13.12.2018.