ОБЕЛЕЖЕН СТАЉИНОВ РОЂЕНДАН И ДАН ОСНИВАЊА ПРВЕ ПРОЛЕТЕРСКЕ

Нова комунистичка партија Југославије и Савез комунистичке омладине Југославије одржали су скуп у просторијама Партије, у петак 21.12.2018. поводом рођендана друга Стаљина и дана формирања Прве пролетерске ударне бригаде.

Скуп је отворила говороми поздравила чланица Секретаријата НКПЈ другарица Весна Милуновић која је истакла следеће: „окупили смо се, поводом 139. рођендана једног великана светске историје, друга Јосифа Висарионовича Стаљина, као и поводом 77. годишњице од формирања легендарне Прве пролетерске бригаде. Она је формирана у Рудом 21.12. 1941. године, баш у част Стаљиновог рођендана, а од бораца ове бригаде касније ће настати ЈНА - Југословенска народна армија, која је, својевремено, била једна од најмоћнијих армија у Европи.

Друг Стаљин је један од четири класика научног социјализма, осим Маркса, Енгелса и Лењина. Он је настављач Лењиновог дела, руководилац КП Совјетског савеза, вода светског пролетеријата, командант Црвене армије која је поразила фашизам у Другом светском рату, неко ко је био на челу антихитлеровске коалиције.

Био је и руководилац изградње социјализма у СССР-у, државник који је поставио темеље међународног радничко-комунистичког покрета, један од главних стубова комунистичке идеологије. То је човек који је Русију преузео са дрвеним ралом, а оставио је наоружану атомским оружјем. Без одлучујуће улоге друга Стаљина немогуће је данас говорити о победама многих пролетерских револуција широм света у: Монголији, Кини, Вијетнаму, Демократској народној републици Кореји, земљама источне Европе, а касније се тај револуционарни пламен распламтео и на земље: Латинске Америке, Африке и друге регионе у свету.

Без истицања историјски значајне и неопходне улоге друга Стаљина, такође, није могуће говорити о стварању и развоју комунистичких партија у свету, немогуће је говорити о изградњи друштва социјалне правде и изградњи аутентичног социјализма“ – казала је другарица Милуновић.

После Весниног говора настављено је неформално дружење у лепој атмсофери, којој је допринела и рођенданска торта која је била послужена присутнима.

Била је ово прилика да се анализира рад у скоријем периоду и најаве активности током празничног периода. Између осталог је најављена и припрема новогодишњих календара с тематиком стогодишњице КПЈ и СКОЈ-а које обележавамо у 2019., а биће дистрибуирани у суботу 29.12.2018. током новогодишњег дружења, такође у просторијама Партије у Београду у Устаничкој 17. од 16 часова.Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

21.12.2018.