НИ ВУЧИЋ НИ ДОС, ВЕЋ НАРОДНИ ФРОНТ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) истиче да буржоаске опозиционе партије које организују протесте „Један у милион“ у Београду никако не могу да буду алтернатива антинародном режиму на челу са Александром Вучићем јер су и саме све одреда непријатељи егзистенцијалних интереса радног народа Србије.


Наиме, те протесте предводе буржоаске проимперијалистичке странке које су започеле антинародну политику преговора са албанским марионетским сепаратистичким режимом у Приштини (на тај начин фактички признавши окупацију Косова и Метохије од стране НАТО и његову „ независност“), приватизације којом је за буџашто имовина коју су деценијама стварали наши преци прешла у приватне руке, стечајева који су десетине хиљада радника и њихових породица довели на руб егзистенције, субвенција страном крупном капитала који убира екстра профит исплаћујући мининалне зараде запосленима, увођење Бус плус система наплате карата у Београду на основу чега приватна компанија Апекс паразитски преузима део профита Градског саобраћајног предузећа што изазива велике гужве због мањка возила и тако даље. Реч је дакле о буржоаским странкама ( оличеним у групацији крупног капиталисте Драгана Ђиласа, Народној странци буржујског политичара Вука Јеремића и Демократској странци чија је владавина, уз кратке прекиде, у периоду 2001.-2012. године у црно завила народ Србије) које су, док су биле на власти, бездушно зарад интереса страног и домаћег крупног капитала спроводиле неолиберални економски концепт, а од којих је „штафетну палицу“ служења интересима западног империјализма преузела актуелна владајућа буржоаска структура на челу са Александром Вучићем. У тим демонстрацијама су присутни и активисти национал-клерикалног Српског покрета „Двери“, носиоца мрачњачких идеја о укидању права на абортус, ксенофобних идеја против миграната, национал-шовинистичке идеологије и дивљења према клерофашистичким политичарима попут Димитрија Љотића.

Не постоји било каква суштинска разлика између Александра Вучића и буржоаског корпуса верног њему и Драгана Ђиласа и капиталистичке камариле која се окупила око њега. И актуелна власт и опозиција која протестује је буржоаска и проимперијалистичка и њихов једини интерес и разлог постојања је служење интересима крупног капитала. Доказ да је то заиста и тако је то што не постоји ниједан социјални захтев на протесту „Један у пет милиона“, односно захтев против легализоване пљачке зване приватизација, стечајева, субценција приватном капиталу, отпуштања радника, ниских примања, незапослености и сиромаштва. Такође нема ниједног захтева нити пароле против империјалистичке завојевачке политике Вашингтона,Брисела и Лондона према Србији. Веома конкретан доказ антинародног карактера тих демонстрација је одбијање организатора да дозволе дељење летака Здружене акције „Кров над главом“ чији се активисти залажу за заустављање деложација људи који су жртве грамзивих интереса страних банака, крупног капитала и приватних извршитеља.

НКПЈ истиче да је проимперијалистички неолиберални режим Александра Вучића тлачитељ народа Србије те је његова смена предуслов за праведнији и квалитетнији живот свих оних који живе од свог рада. Међутим, долазак на власт странака окупљених око Драгана Ђиласа, које такође воде проимперијалистичку неолибералну политику не би променио ништа. Антинародне мере, односно заштита интереса крупног капитала би биле настављене несмањеном жестином. Довољно је подсетити да се садашња буржоаска проимперијалистичка опозиција на власти налазила пре Вучића те да је грозоморна политика (коју је он здушно наставио) и основни разлог доласка напредњачко- социјалистичке номенклатуре на власт. И Вучић и странке настале из пучистичког ДОС-а су присталице капиталистичког експлоататорског друштвеног система и самим тим душмани радног народа.

Једини адекватан начин да народне масе изборе бољи и праведнији живот је обједињавање снага свих обесправљених у Србији који треба да поведу беспоштедну и бескомпромисну борбу против својих тлачитеља. Сходно томе, потребно је формирати уједињени Народни фронт, како кад је реч о уличним протестима тако и за наступ на изборима, сачињен од припадника радничке класе, сеоског пролетаријата, студената, пензионера, омладине, незапослених, Југословена и поштене интелигенције. Само на тај начин под паролом „Ни Вучић, ни ДОС већ Народни фронт“ потлачени у Србији се могу изборити за своја основна права и бољи живот.

Живела борба пролетаријата Србије против експолатације и империјализма!

Ни уз Вучића ни уз Ђиласа већ за радничку класу!

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Београд,

23.12.2018.