БРАТСКА ПОДРШКА ВЕНЕЦУЕЛИ И ПРЕДСЕДНИКУ МАДУРУ!

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) испољавају недвосмислену подршку легитимном председнику Венецуеле Николасу Мадуру у настојањима да сачува мир, ред и стабилност у својој земљи. Жестоко протествујемо против скандалозних мешања САД и других империјалистичких сила у унтарња питања једне суверене земље.


Венецуела је изложена стравичној агресији и притисцима од стране пре свега Трампове администрације, извршен је неуспели војни пуч неколицине официра који су се ставили у службу нелегално самопроглашеног „председника републике“, до јуче и у Венецуели потпуно анонимног Хуана Гваида, у дословном смислу марионети САД, које су га одмах по лажној инаугурацији признале за председника, као и неколико других влада империјалистичких земаља, и влада земаља Латинске Америке које су на власт довели Трампови мафијаши.

Послушници председника САД и његове екстремно конзервативне и реакционарне администрације, помоћу Гваида и његове разуларене дружине покушавају да изврше насилни преврат и земљу увуку у грађански рат из ког би профит извукли једино они и њихови савезници, као и сви који у Венецуели већ дуже време виде свој нови плен.

Ова пребогата земља с великим ресурсима, највећим резервама нафте на свету, која је уједно и главни снадбевач нафте у Америци, пролази кроз екстремно тешке економске изазове суочена с драконским санкцијама, саботажама, војним нападима и насиљем, медијским дезинформацијама и лажљивом пропагандом с империјалистичких медија, као и другим видовима агресивних притисака.

Ситуација у Венецуели тиче се сваког од нас, САД не престају да угрожавају суверено право земаља у свету да саме решавају и уређују своју политику. То је посебно јасно нама који смо и сами осетили шта значи њихово мешање. Зато поручујемо председнику Мадуру, Венецуеланским комунистима и читавом народу Венецуеле да нису сами, да је цео прогресиван свет на њиховој страни и да се залаже за њихов успех у праведној борби и одбрани коју воде.

Наша Партија и наш омладински савез предузеће даље конкретне акције солидарности с Венецуелом, и подржаћемо све иницијативе да се чује истина о ситуацији у овој братској земљи од стране представника Амбасаде Боливарске репубилке Венецуеле у Србији, и њене екселенције другарице Дие Надер Де Ел Андари.

Солидарност с Венецуелом!

No Pasaran!

Stop CIA!

Viva Maduro presidente!

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

24.01.2019.