ПОХАПСИТИ И СМЕНИТИ УРЕДНИШТВО ПОЛИТИКИНОГ ЗАБАВНИКА

Нова комунистичка партија Југославије и Савез комунистичке омладине Југославије су организовали протесну активност испред седишта дневног листа Политика у Београду, са захтевом да комплетно уредништво Политикиног забавника на челу са господином Зеферином Грасијем, који је уједно и директор Политика АД, поднесе оставку.

Разлог за нашу иницијативу лежи у томе што уредништво Политикиног забавника прави бројне скандале, у којима се величају колаборационисти и кољачи током Другог светског рата. Но, највећа срамота за овај едукативни лист се догодила у прошлом броју када је изашао афирмативан текст о фашисти Димитрију Љотићу, који је одговоран за бројне злочине током Другог светског рата. Љотићев "ЗБОР" је учестовао у стрељању ђака у Крагујевцу, као и у прогону комуниста, антифашиста, Јевреја, Рома и свих других родољуба. Из тог разлога, поред оставки, наша партија и наш омладински Савез захтевају да Министарство унутрашњих послова Републике Србије ухапси одговорне за пропагирање фашизма и говора мржње по службеној дужности, јер пропагирање фашистичких идеја је у нашој земљи Уставом и законом забрањено.

На скупу, присутнима се обратила новинарка и чланица секретаријата НКПЈ, другарица Весна Милуновић, која је истакла да је срамно то што Политикин забавник, кога су читале бројне генерације, прикључио се пропагандној машинирији која жели да изврши ревизију историје и фашизма – највећег зла 20. века. Након ње, обратио се и новинар, друг Саша Петрович, који је истакао да запослени у "Политика АД" не добијау редовне плате и да је срамно то што се уредништво Забавника одлучило да води антикомунистичку пропаганду, у години када дневни лист Политика слави 115 година постојања.

Ми смо нашом протесном активношћу хтели да истакнемо да је промовисање фашизма у Политикином забавнику скандалозно. Политикин забавник је многим генерацијама био саставни део детињства. Он је имао огромну улогу у образовању и еманципацији омладине, али и свих других старосних структура у друштву. Дневни лист Политика и Политикин забавник су новине са највећом традицијом у Србији, а њихово садашње руководство је највећа срамота. Многи истакнути револуционари и антифашистички борци попут Владислава Рибникара, Бранка Ћопића и многих других су писали за овај лист. Овакав став Политикиног забавника је криминалан и он вређа новинарску етику са једне стране и све фашистичке жртве и грађане Србије са друге стране.

Стога, ми захтевамо:

Моменталну оставку комплетног уредништва Политикиног забавника!

Моментално хапшење свих одговорних за ширење говора мржње и фашистичких идеја.

Моментално хапшење Зеферина Грасија, главног и одговорног уредника и директора Политика АД!


Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

28. 01. 2019.