75 ГОДИНА СЛОБОДЕ – СЛАВА ОСЛОБОДИОЦИМА БЕОГРАДА

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) обележили су 20. октобра 2019. поносни јубилеј - 75. година од ослобођења наше престонице Београда у Другом светском рату.

Обележавање јубилеја одржано је традиционално на централној манифестацији код Спомен парка ослободиоцима уз присуство више стотина грађана. Међу њима су се вијориле заставе Партије и СКОЈ-а, заставе Југославије и Србије с петокраком, као и совјетске, светли симболи слободе и победе над фашизмом. Делегација НКПЈ-СКОЈ коју су предводили Генерални секретар Партије друг Александар Бањанац и Први секретар СКОЈ-а друг Александар Ђенић положила је венац код спомен обележја и гробља на ком почива 1.395 бораца НОВ и ПОЈ и 818 бораца Црвене армије. И у борби и у смрти они су остали заједно да сведоче о нераскидивим солидарним и братским везама.

Београдска операција која је вођена од 14. до 20 октобра 1944. била је једна од највећих битака у урбаним подручјима у Другом севстком рату. Победоносна, за народе Југославије она је била први весник слома наци-фашистичке окупације и домаће колаборације на нашем тлу, и представљала је увертиру преласка борбе из герилске у фронтовску фазу НОП-а. Непријатељу је у Београду нанет тежак пораз, страдало је око 15.000 немачких војника, међу којима обојица командујућих генерала, а заробљено је око 9.000 немачких војника и официра, а одузето је и бројно наоружањеи техника. С друге стране, јединице Црвене армије имале су око 1.000 погинулих, а јединице НОВЈ 2.952 погинула борца.

Данас, 75 година касније сећамо се славних бораца, див јунака из састава Прве армијска група НОВЈ коју су сачињавали: Прва пролетерска дивизија, 21. српска ударна дивизија, 28. славонска ударна дивизија, 5. крајишка дивизија, 6. личка пролетерска дивизија "Никола Тесла", 11. крајишка ударна дивизија, 16. војвођанска ударна дивизија, 36. војвођанска ударна дивизија, као и борци славне и победничке Црвене армије из састава јединица 3. украјинског фронта.

Без совјетске помоћи током и после Београдске операције окупатор и његови помагачи би тешко били сломљени. Несебична солидарност и братсво, приловена крв за слободу нашег главног града и наше земље, вечно ће живети у сећањима свих Београђана који ће увек памтити своје хероје којима дугујемо слободу и независност. Као и тог 20. октобра 1944. када је по окончању дејстава цео Београд изашао на улице да поздрави своје ослободиоце, еуфоричном захвалношћу величамо и данас њихво бесмртно дело.

Београд је био и биће гробница фашизма.

Фашизам неће проћи.

Слава ослободиоцима!

Смрт фашизму – слобода народу!

Секретаријат НКПЈ,

Секретаријат СКОЈ-а,

Београд,

21.10.2019.