НКПЈ НА 21. МАЂУНАРОДНОМ САСТАНКУ КОМУНИСТИЧКИХ И РАДНИЧКИХ ПАРТИЈА

21. мађународни састанак комунистичких и радничких партија одржан је у Чешмама на западној обали Турске, 70 км западно од Измира од 18. до 20. октобра 2019. у заједничкој организацији Комунистичке партије Турске (ТКП) и Комунистичке партије Грчке (ККЕ). Састанку је испред Нове комунистичке партије Југославије (НКПЈ) присуствовао члан Секретаријата НКПЈ друг Никола Стојиљковић из Врања.

Састанак је посвећен 100. годишњици оснивања Комунистичке Интернационале и под паролом: „Борба за мир и социјализам се наставља !“ На састанак су дошла 137 делегата из 74 комунистичке и радничке партије из 58 земаља.

Уводна излагања су поднели Кемал Окујан у име ЦК КП Турске и Димитрис Коцумбас у име ЦК КП Грчке. У њиховим излагањима је наглашен значај Комунистичке Интернационале за усаглашено деловање Комунистичких и радничких партија у историјским околностима након Велике Октобарске револуције до краја Другог светског рата као и значај уске сарадње ТКП и ККЕ у организацији овог састанка.

Током трајања девет сесија састанка своје ставове су изложиле све делегације. Било је излагања која су имала историографски и теоријски карактер, о опортунизму који је сломио Другу интернационалу и опортунизму који је запажен и у данашњим условима. Делегати већине партија су говорили о актуелној ситуацији у друштву и радничком покрету у њиховим земљама.

Након задње сесије, у времену док је Радна група припремала текст Апелације, испред ЦК ТКП Кемал Окујан је упознао делегате са ситуацијом у пограничном подручју Сирије и Турске. ТКП осуђује агресију Турске на Сирију. У исцрпном излагању Окујан је делегатима презентирао дубоку анализу националног састава Турске (становништво Турске је конгломерат различитих нација).

У паузама састанка наш делегат је имао билатералне разговоре са представницима Комунистичке партије Руске Федерације (Владимир Харченко), Руске комунистичке радничке партије (Виктор Тјулкин), Комунистичке партије Совјетског Савеза, Комунистичке партије Чешке и Моравске (Станислав Гроспич и Војтех Филип), Комунистичке партије Италије (Гвидо Ричи), Турске комунистичке партије и делегатима партија из бивших република СФРЈ.

Након завршетка излагања делегата презентован је предлог завршне резолуција коју је сачинила Радна група и у којој су резимирани преовлађујући ставови из излагања делегата. Како ова резолуција није садржала осуду НАТО окупације наше земље и захтев да НАТО напусти територију Косова и Метохије друг Никола Стојиљковиће је реаговао усмено са два писана поднеска.

Предтсавници радне групе су констатовали потом да ће Радна група још неколико дана радити на тексту и исти презентирати преко портала SOLIDNET уком ће примедбе нашег делегата бити узете у обзир.

Организатор је узео и текст декларације НКПЈ о Косову и Метохији са поптписима 45 делегација са обећањем да ће иста бити објављена као документ састанка такође на сајту, а потом и преко наших медија.
Секретаријат НКПЈ,

Београд,

23. 10. 2019.